Zoeken

Marokko: veel terughoudenheid over heropening grenzen

31 januari 2022 - 21:40 - Marokko

©

Marokko heeft aangekondigd dat zijn luchtruim op 7 februari opnieuw zal worden geopend, na twee maanden gesloten te zijn geweest door de gezondheidscrisis. Vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de toeristische sector ontvangen het nieuws met weinig optimisme.

Hoewel de Marokkaanse overheid de heropening van de grenzen heeft aangekondigd, heeft zij niet gezegd of de zee- en landsgrenzen zullen worden opengesteld. In de nabije toekomst zullen de zeeroutes met Frankrijk en Italië worden heropend, en later ook die met Spanje, vertelden scheepvaartbronnen aan persbureau EFE.

Lees ook: Marokko opent mogelijk gedeeltelijk grenzen met Spanje

"Het is goed nieuws, maar ik aanvaard het met voorbehoud. Niemand weet onder welke omstandigheden de vluchten hervat zullen worden", aldus Mustafa Abbasi, een Marokkaan die met zijn vrouw is gestrand in Alicante. Daar wonen hun kinderen, die er studeren. Het echtpaar kon geen gebruik maken van de speciale vluchten die door de Marokkaanse overheid werden georganiseerd wegens de hoge kosten.

"Ik ben in Alicante. De kosten van de reis naar de luchthaven in Portugal bedroegen meer dan 300 euro, bovenop de 150 euro voor de PCR-test en bijna 1000 euro voor een ticket naar Marokko, waarbij eventuele andere uitgaven nog niet eens zijn meegerekend”, aldus Mustafa, die hoopt dat de heropening van de grenzen geen drastische gezondheidsbeperkingen met zich mee zal brengen.

Dezelfde hoop hebben Spaanse zakenlieden die in Marokko werkzaam zijn. "De opening is goed nieuws, maar ik ben niet gerustgesteld omdat we niet weten welke gezondheidsmaatregelen met de opening gepaard zullen gaan. Moeten we ons in quarantaine plaatsen in een hotel?", vraagt een Spaanse ondernemer die al vijftien jaar actief is in de landbouwsector in Agadir, zich af.

Lees ook: Vanaf 7 februari terug met de boot naar Marokko?

Door het opnieuw openstellen van de grenzen zullen de toeristische activiteiten die zwaar zijn getroffen door de gezondheidscrisis snel kunnen worden hervat. "Directe hulp is geen afdoende oplossing, het openen van de grenzen is het enige dat de sector nieuw leven zal inblazen," reageert Abdesadeq Qadimi, voorzitter van de vereniging van toeristengidsen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team