Zoeken

Omikron: BA.2 sub-variant in Marokko?

3 februari 2022 - 21:40 - Marokko

©

Naar verluidt is het eerste geval van infectie met de BA.2-subvariant van het coronavirus in Marokko ontdekt, ondanks de sluiting van de grenzen. De ongekend snelle verspreiding van deze variant is wereldwijd al in minstens 57 landen geconstateerd.

In Marokko komt deze subvariant ook voor, aldus een door Le Matin geciteerde bron, die eraan toevoegt dat deze besmettelijker is dan de Omikron-stam. Wetenschappers maken zich grote zorgen over de recente golf van besmettingen en hebben er bij de autoriteiten op aangedrongen dat zij de grenzen opnieuw sluiten.

Lees ook: Marokko: piek Omikrongolf bereikt

Omikron maakt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meer dan 93% uit van alle in de afgelopen maand verzamelde monsters van het coronavirus en heeft diverse sub-varianten: BA.1, BA.1.1, BA.2 en BA.3. De vroegst geïdentificeerde versies BA.1 en BA.1.1 maken nog steeds meer dan 96% uit van de Omikron-reeksen die naar de wereldwijde GISAID-databank zijn geüpload. Er is echter een opvallende stijging van het aantal gevallen waarbij BA.2 voorkomt, een virus met diverse mutaties die afwijken van de originele versie, meer bepaald in het oppervlakte-eiwit Spike, dat van wezenlijk belang is voor het binnendringen in menselijke cellen.

Lees ook: Marokko: ruim 50% zorgpersoneel besmet met Omikron

Door 57 landen zijn reeksen BA.2 bij GISAID ingediend, verklaarde de WHO, waarbij wordt vermeld dat deze subvariant in sommige landen nu meer dan de helft van de verzamelde gevallen uitmaakt. Volgens de WHO is er weinig bekend over het onderscheid tussen de sub-varianten. Daarom wordt aangedrongen op de noodzaak van nieuwe studies naar de kenmerken van het virus, met inbegrip van de overdraagbaarheid, het vermogen om de immuunbescherming te omzeilen en de kwaadaardigheid. Diverse onderzoeken hebben gesuggereerd dat BA.2 besmettelijker zou zijn dan de oorspronkelijke Omikron.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team