Zoeken

Redenen sluiting Marokkaanse zeegrenzen

24 februari 2022 - 19:40 - Marokko

©

Een aantal weken na de heropening van het Marokkaanse luchtruim zijn de Marokkaanse zeegrenzen nog steeds gesloten. Een deskundige bespreekt de redenen achter dit besluit.

De talrijke oproepen tot heropening van de zeegrenzen hebben tot dusver niets opgeleverd. De Marokkaanse zeegrenzen blijven tot groot ongenoegen van de touroperators gesloten. "We hebben in twee jaar tijd 10 miljoen passagiers verloren, dat heeft een negatieve invloed op de resultaten van de havenautoriteit en de bedrijven die in de sector actief zijn," klaagt Alvaro Rodriguez Dapena, voorzitter van de Spaanse havens. Hij heeft echter goede hoop dat de "diplomatieke inspanningen" die momenteel worden geleverd, dit jaar zullen leiden tot het herstel van de scheepvaartverbindingen tussen Rabat en Madrid.

Lees ook: Spanje onderhandelt met Marokko hervatting zeeverbindingen dit jaar

"De sluiting van de grenzen is bedoeld om de verspreiding van het virus van buitenaf te stoppen. Maar het virus kan nu op alle mogelijke manieren worden overgedragen," vertelt Mustapha Ennaji, directeur van het virologisch laboratorium van de Hassan II-universiteit in Casablanca en lid van het Technisch en Wetenschappelijk Comité, aan Ni9ach21. Het is daarom niet gerechtvaardigd om alleen de zeegrenzen gesloten te houden.

Lees ook: Marokkanen in Spanje demonstreren voor heropening zeegrenzen

Volgens de deskundige is het tijd om de zeegrenzen van Marokko te heropenen, "vooral nu de epidemiologische situatie verbeterd is. Wetenschappelijk gezien staat er niets meer in de weg van de opening van de zeegrenzen, net zoals de land- en luchtgrenzen. We moeten wel nog de basismaatregelen respecteren en ons laten vaccineren," benadrukt Mustapha Ennaji.

Bladna.nl