Zoeken

Hamid Chabat wil kabinetswijziging

26 september 2012 - 19:16 - Marokko

©

Abdelhamid Chabat, nieuwe leider van de Istiqlal partij, wil meer Istiqlal-minister in de regering. Hij gaat Premier Abdelilah Benkirane vragen voor twee extra ministerposten.

Pas verkozen aan het hoofd van de Istiqlal, heeft Chabat kritiek geuit op de regering, dat volgens hem haar incompetentie heeft getoond in verschillende dossiers.

De baas van de tweede grootste regeringspartij, wil ook graag een aantal van de zes Istiqlal-ministers dat de regering nu telt, en die tot de Fassi-clan behoren, weg.

Volgens waarnemers van de Marokkaanse politieke scene, is een kabinetswijziging niet onmogelijk, aangezien Chabat niet van plan is samen te werken met de Istiqlal-ministers die hem niet hebben ondersteund in zijn in strijd om het voorzitterschap van de Istiqlal.

Intussen is ook het uitvoerend comité van de Istiqlal op voet. Verschillende figuren van de Fassi-clan behoren tot het comité, met name Adil Douiri, voormalig minister van Toerisme, Karim Ghellab, voorzitter van het parlement, en Yasmina Baddou, voormalig minister van Gezondheid. Met zijn nieuwe team wil Hamid Chabat een "familiale en elitaire partij" omtoveren in een "volkspartij".

Ook wil Chabat de verkiezingen in 2013 en later de parlementsverkiezingen winnen, in de hoop ooit Premier te worden. Een verantwoordelijk van de Istiqlal vertelde aan onze Franse versie bladi.net, dat zowel Chabat als zijn vrouw Fatima Tariq, lid van het uitvoerend comité van de Istiqlal, die droom al lang koesteren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team