Zoeken

Marokkaanse elites krachtiger dan politici

6 oktober 2011 - 17:00 - Marokko

©

In Marokko zou een herverdeling van de rijkdom de beste manier zijn om armoede uit te roeien in een land waar politieke en economische elites de macht houden sinds tientallen jaren, soms eeuwen.

De Marokkaanse socioloog Ali Benhaddou, geïnterviewd door de Franse magazine L’Express, zegt dat de nieuwe grondwet niet genoeg is om het land te democratiseren, omdat de Marokkaanse elite, wiens voornaamste zorg het behouden van zijn rijkdom is, "veranderingen weigert". Bovendien stellen de aangekondigde hervormingen "de rol, noch de suprematie van deze elites in vraag".

Ook al is Koning Mohammed VI omgeven door een aantal van zijn vroegere kameraden van de Royal College, waarvan velen een bescheiden achtergrond hebben, blijft de economische macht in handen van dezelfde elites die de grootste publieke en privé-bedrijven in Marokko bezitten, aldus Ali Benhaddou.

De socioloog geeft aan L’Express een aantal voorbeelden van erfgenamen die al jaren de politieke en economische besluiten in het land monopoliseren.

Ali Benhaddou citeert onder anderen Adil Douiri, voormalig minister van Toerisme en baas van eerste investeringsbank van Marokko, Casablanca Finance Group (CFG Groep), zoon van M’Hamed Douiri, één van de oprichters van de Istiqlal partij, zelf meerdere malen minister onder Hassan II.

Mostafa Terrab, hoofd van het OCP en kleinzoon van Moulay Mustapha Belarbi Alaoui, belangrijke figuur tijdens het bewind van Hassan II, en Driss Benhima, CEO van Royal Air Maroc en zoon van oud-premier Mohamed Benhima, zijn allen voorbeelden die deze werkelijkheid weergeven.

Bij het ontbreken van een echt politiek debat dat "de opkomst van het islamisme" zou rechtvaardigen zegt Benhaddou, is het vrijwel onmogelijk deze technocraten elites te onttronen. Zij wegen namelijk veel zwaarder dan de hele politieke klasse van het land.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team