Zoeken

Istiqlal-leider Hamid Chabat wil plaats Premier Benkirane

14 mei 2013 - 11:44 - Marokko

©

De Istiqlal, tweede grootste partij in Marokko, heeft zaterdag zijn terugtrekking uit de coalitieregering aangekondigd. Na tussenkomst van Koning Mohammed VI blijven de Istiqlal-minister voor nu hun functie uitoefenen.

Volgens artikel 42 van de Marokkaanse grondwet, mag de Koning ingrijpen om een regeringscrisis te vermijden. Mohammed VI beloofde Hamid Chabat te ontvangen na zijn terugkeer uit Frankrijk.

In een verklaring zegt de Istiqlal zijn vijf ministers uit de regering te willen halen, omdat het actueel beleid niet in staat is de economische en sociale situatie te verbeteren. Bovendien vindt Istiqlal-leider Hamid Chabat de PJD-ministers, "verraders" zijn.

Politici en politieke experts vertelden ons dat zelfs Chabat, niet verwachtte dat zijn beslissing voor zoveel opschudding zou zorgen. Volgens hen gaat het enkel om een politieke manoeuvre om nieuwe ministers op te leggen of vervroegde verkiezingen te verkrijgen.

De omstreden PJD-Kamerlid Abdelaziz Aftati stelt in een interview met Al Massae, dat de Istiqlal gewoon zijn "sinds de onafhankelijkheid illegaal verworven belangen probeert te verdedigen".

Een Marokkaanse politicoloog die anoniem wil blijven, vertelde ons ook dat "Hamid Chabat een marionet is die ervan droomt Premier te worden".

Bladna.nl