Zoeken

Hamid Chabat nieuwe baas van de Istiqlal

24 september 2012 - 11:59 - Marokko

©

Abdelhamid Chabat, 59-jarige burgemeester van Fez, werd zondag verkozen tot nieuwe baas van de Istiqlal partij, belangrijkste kracht van de PJD-coalitieregering.

Hamid Chabat en Abdelouahed El Fassi, zoon van de historische leider van de Istiqlal Allal El Fassi, streden al wekenlang voor het voorzitterschap van de partij, opgericht in 1943 door Ahmed Balafrej.

Na de Istiqlal in 1975 te hebben aangesloten, wist Chabat zijn macht uit te breiden door het vuil werk van de partij uit te voeren.

De man van zeer bescheiden afkomst, eenvoudige arbeider in een montagefabriek van motorfietsen, werd bekend tijdens de sociale rellen in Fez in 1990. Na die incidenten werd hij benoemd tot secretaris-generaal van de Arbeidersunie van Marokko (UGTM).

Burgemeester van Fez sinds 2003, heeft Chabat, afkomstig uit de Braness-stam in Taza, de onoverwinnelijke El Fassi familie weten te onttronen, die de Istiqlal sinds decennia leidt.

Zondag werd Abdelhamid Chabat de vijfde Istiqlal-leider na Ahmed Balafrej, Allal El Fassi, M’hamed Boucetta en Abbas El Fassi, met 478 stemmen tegen 458 voor zijn rivaal Abdelouahed El Fassi.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team