Zoeken

Einde Istiqlal-leider Hamid Chabat in zicht?

20 mei 2013 - 11:30 - Marokko

©

De beslissing van Istiqlal-leider Hamid Chabat, zijn partij uit de coalitieregering terug te trekken, wordt binnen de Istiqlal aangezien als een amateuristisch initiatief.

Aan Al Ousboue vertelde partijverantwoordelijke Abdelouahed El Fassi dat de "Istiqlal nooit zou hebben gedurfd een ​​politieke crisis uit te lokken, terwijl koning Mohammed VI zicht in het buitenland bevindt. Dat is niet de gewoonte van de partij. De terugtrekking uit de regering werd bovendien nooit gepland door de Nationale Raad van de Istiqlal".

"De terugtrekking werd besloten op grond van artikel 42 van de grondwet, en betreft het individueel vertrek van ministers. Bij een dergelijk initiatief moet rekening worden gehouden met het werk van de Istiqlal-ministers", vervolgt El Fassi.

Hicham Abdellaoui, coördinator van de pro-Abdelouahed El Fassi beweging, vindt het onverantwoordelijk "de regering te beschuldigen van samenzwering tegen de territoriale integriteit van het land".

Allal Mahnine, aanhanger van Abdelouahed El Fassi, oordeelt dat "Hamid Chabat door zijn beslissing heeft aangetoond dat hij geen staatsman is" en dat men "het lot van een heel land niet in gevaar mag brengen, voor de belangen van een handvol mensen".

Latifa Bennani Smires, ook acoliet van Abdelouahed El Fassi, beschouwt de beslissing van Chabat als een bedreiging voor de nationale eenheid. Volgens haar zou het genoeg zijn geweest als de Istiqlal-ministers waren afgetreden.

Abdellah Bouanou, voorzitter van de PJD-groep in het Parlement, verklaarde donderdag dat het initiatief van Chabat de stabiliteit van staatsinstellingen bedreigt. Adelaziz Aftati, omstreden PJD-lid, beschuldigt de Istiqlal ervan uit eigenbelang het werk van de regering te willen verstoren.

Premier Abdelilah Benkirane weigerde eerst op de terugtrekking te reageren. Pas dinsdag gaf hij aan dat hij niet zou buigen voor chantage.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team