Zoeken

Drugsbaron die tussen Marokko en Dubai leefde opgepakt

11 november 2023 - 11:00 - Wereld

©

In Dubai zijn twee Franse staatsburgers die regelmatig in Marokko verbleven, gearresteerd op verdenking van grootschalige drugshandel. Deze arrestatie vond plaats tijdens het bezoek van de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, aan de Verenigde Arabische Emiraten eind oktober.

Abdelkader Bouguettaia, 36 jaar oud en bijgenaamd "Bibi", en Abdel Karim Touil, ook bekend als "de professor", stonden op de lijst van meest gezochte drugshandelaren van het Franse anti-drugs bureau (OFAST), meldt L’Obs. Bouguettaia, die tussen Marokko en Dubai verbleef, werd in mei bij verstek veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf in Rijsel voor zijn rol bij de invoer van een container met 599 kilo cocaïne, die in Antwerpen werd onderschept. Hij wordt ook verdacht van het organiseren van de import van 2,5 ton cocaïne, ontdekt in Cartagena, Colombia, met als bestemming de haven van Le Havre, waar hij geboren is.

Lees ook: Zoon Ridouan Taghi in Dubai gearresteerd, Nederland eist hem op

Abdel Karim Touil werd in oktober door de rechtbank van Bordeaux bij verstek veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de invoer van een lading van 730 kilo cocaïne. Deze partij drugs was verborgen in een lading hout uit Brazilië, die per ongeluk in Montussan, een dorp in hert Franse Gironde, terechtkwam.

Lees ook: Nederland woedend over vrijlating Marokkaanse drugshandelaar door Dubai

Na hun arrestatie in Dubai is de mogelijkheid van een uitlevering aan Frankrijk een complexe kwestie. "Het is ingewikkelder om hun uitlevering naar Frankrijk te verkrijgen, vanwege de manier waarop de rechtspraak in onze twee landen functioneert. Daar werken we aan met onze partners en vrienden in de VAE," zei Gérald Darmanin tijdens zijn bezoek aan de VAE.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team