Zoeken

Verhoogde druk op Belgisch-Marokkaanse drugshandelaren in Dubai

3 januari 2024 - 19:30 - Wereld

©

De druk op Belgisch-Marokkaanse drugshandelaren die zich in Dubai hebben gevestigd, neemt toe. Dit volgt na de eerste uitlevering van een drugsbaron van de Verenigde Arabische Emiraten naar België.

De Belgische federale aanklager kondigde zaterdag de uitlevering aan van de Albanese Franc Gergely, geboren in 1992, in verband met een moord binnen het drugsmilieu in 2020 in Brussel. Deze eerste uitlevering tussen de Verenigde Arabische Emiraten en België is door de Belgische minister van Justitie Paul Van Tigchelt begroet met de woorden: "Het sprookje is voorbij."

Lees ook: Drugs: Marokkanen opgejaagd door Frankrijk in Dubai

België verwacht nu de uitlevering van een twintigtal andere criminelen die momenteel in de Verenigde Arabische Emiraten verblijven, waarvan de meesten betrokken zijn bij drugshandel. Onder hen is Nordin El Hajjioui, ook bekend als "Dikke Nordin", een Belgische Marokkaan gezocht voor zijn rol in de drugssmokkel in de haven van Antwerpen. Hoewel hij sinds augustus in Dubai wordt vastgehouden, heeft een lokale rechtbank al drie uitleveringsverzoeken afgewezen.

Ook de uitlevering van de broers Othman en Younes El Ballouti is door België aangevraagd. Othman, die verdacht wordt van witwaspraktijken, zou zijn netwerk vanuit Dubai uitbreiden. Hij zou eigenaar zijn van vier panden in Dubai en is ook betrokken bij een controversiële islamitische basisschool in Mechelen. Younes El Ballouti, die enkele jaren geleden werd veroordeeld en een tijd in Dubai woonde, zou zich momenteel in Marokko bevonden.

Lees ook: Autoriteiten Dubai: Taghi niet gewond bij uitlevering aan Nederland

De Belgische federale politie heeft door het kraken van het communicatienetwerk Sky ECC bewijs verkregen om deze vermeende drugshandelaren te vervolgen. Ook de Amerikaanse DEA houdt hen in de gaten. Sommigen staan zelfs op de zwarte lijst van het Amerikaans agentschap OFAC.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team