Zoeken

Van België tot Dubai: het luxe leven van Belgisch Marokkaanse drugsbazen

5 december 2023 - 09:00 - Wereld

©

Meerdere Belgische Marokkanen behoren tot de top 20 van drugshandelaren die een comfortabel leven leiden in Marokko, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten, buiten het bereik van zowel de Belgische als Franse justitie.

Nordin El Hajjioui, ook bekend als "Dikke Nordin", staat op deze lijst. Hij is bekend om zijn organisatorisch talent bij drugsoperaties in de haven van Antwerpen. Zijn betrokkenheid bij drugshandel zou hem rijk hebben gemaakt. Drie uitleveringsverzoeken van België zijn door een rechtbank in Dubai afgewezen. Zelfs na zijn veroordeling tot drie maanden gevangenisstraf in de VAE, verwierpen de lokale autoriteiten een uitleveringsverzoek van het Antwerpse parket, meldt La Dernière Heure. El Hajjioui leidt nu een rustig leven in Dubai.

Lees ook: Antwerpse drugsbaron opgepakt in Dubai na terugkeer uit Marokko

Othman El Ballouti uit Borgerhout, die verdacht wordt van witwassen, heeft zich in Dubai gevestigd waar hij zijn imperium uitbreidt. Hij wordt ervan beschuldigd een controversiële islamitische basisschool in Mechelen te hebben gefinancierd, maar is nooit tot een gevangenisstraf veroordeeld. Door het kraken van Sky ECC is het de Belgische politie gelukt bewijs te verzamelen om hem te vervolgen. De drugshandelaar ligt ook onder de loep van de Amerikaanse DEA, die onderzoek naar hem doet. De Amerikaanse regering heeft de Belgische Marokkaan op de zwarte lijst van OFAC gezet, samen met zijn rechterhand Youssef "Benz" Ben Azza en zijn jongere broer Younes El Ballouti. Laatstgenoemde werd in 2016 ontvoerd door Franse gangsters. Hij wist te ontsnappen uit het appartement in Parijs waar hij werd vastgehouden. Na lange tijd in Dubai te hebben gewoond, bevindt hij zich nu in Marokko.

Mohamed Reda C., van Algerijnse afkomst, is betrokken bij meerdere misdrijven: drugshandel, corruptie, aanslagen en gijzelingen. Als opdrachtgever van aanvallen in het Antwerpse drugsmilieu is hij veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. De drugsbaron ontsnapte aan een ontvoering door Franse criminelen. Vervolgens vestigde hij zich in Dubai. Nadat hij vorig jaar in Marokko was gearresteerd, verkreeg hij plotseling de Marokkaanse nationaliteit terwijl hij in de gevangenis zat, waardoor zijn uitlevering aan Frankrijk onmogelijk werd. "L’Algérien" is nu vrij om te gaan en staan waar hij wil.

Lees ook: Drugsbaron die tussen Marokko en Dubai leefde opgepakt

Mounir El B., bijgenaamd "Gino" ter ere van de legendarische Italiaanse wielrenner, is meerdere keren veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij aanslagen in de haven van Antwerpen. Hij was lid van de groep van Omar G., met wie hij nu in conflict is, en verliet onlangs Dubai om zich in Marokko te vestigen en te trouwen.

Bladna.nl