Zoeken

Gevaarlijke koekjes uit Europa nog steeds verkocht in Marokko

23 juli 2023 - 10:15 - Marokko

©

Een Frans koekje dat uit de schappen is gehaald in Spanje vanwege het gevaar dat het vormt voor de gezondheid van kinderen, wordt nog steeds in Marokko verkocht. Er gaan steeds meer stemmen op om de koekjes van de Marokkaanse markt te halen.

In een schriftelijke vraag vroeg Hanane Atrikine aan de minister van Landbouw, Mohamed Sadiki, om een uit Europa geïmporteerd koekje van de Marokkaanse markt te halen. Het gaat om de glutenvrije chocoladekoekjes van het Franse merk Gerblé. "Supermarkten in Marokko blijven dit koekje verkopen, terwijl de Spaanse gezondheidsautoriteiten het hebben weggehaald en de Europese landen hebben gewaarschuwd voor het gevaar ervan," zei het parlementslid van de PAM-partij. Volgens de Spaanse gezondheidsautoriteiten bevat dit koekje een gevaarlijke drug bekend als Burundanga, "scopolamine" of "verkrachtingsdrug" vanwege zijn kalmerende en amnesie-veroorzakende effecten.

Lees ook: Meest verkochte koekjesmerken in Marokko

Hanane Atrikine betreurt ook dat de gezondheidsautoriteiten niet hebben ingegrepen om dit product aan de nodige analyses te onderwerpen en te controleren of het voldoet aan de gezondheidsnormen en geschikt is voor consumptie. "Dit koekje wordt nog steeds in supermarkten verkocht zonder dat de betrokken autoriteiten hebben gerechtvaardigd waarom het nog steeds op de markt is, terwijl verschillende landen hebben besloten het uit de schappen te halen."

Lees ook: Marrakech: tonnen ’gevaarlijke’ dadels in beslag genomen

De Marokkaanse vereniging voor consumentenbescherming en -begeleiding heeft ook een brief gestuurd aan het Nationaal Bureau voor Voedselveiligheid (ONSSA) om te vragen of dit koekje, dat in supermarkten in Marokko wordt verkocht, veilig is.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team