Zoeken

ONSSA reageert op pesticiden in Marokkaanse watermeloenen

20 juli 2023 - 19:30 - Marokko

©

De Marokkaanse voedsel- en warenautoriteit (ONSSA) heeft gereageerd op de melding van Spanje betreffende de ontdekking van residuen van methomyl, een niet-toegestaan pesticide, in Marokkaanse watermeloenen.

Uit de uitleg van de ONSSA blijkt dat de melding van Spanje betrekking heeft op slechts één partij watermeloenen. "Bij ontvangst van deze melding hebben de diensten van de ONSSA de nodige onderzoeken uitgevoerd die het mogelijk maakten om het betrokken veld te identificeren en de traceerbaarheid van de geëxporteerde partij watermeloenen vast te stellen. Er zijn onderzoeken uitgevoerd op het veld en in het watermeloenverwerkingsstation", aldus de ONSSA aan Médias24, waarbij wordt benadrukt dat het gebruik van methomyl sinds 26 september 2022 verboden is in Marokko. Daarnaast is besloten om maatregelen te nemen tegen de overtreders, waaronder de opschorting van de gezondheidsvergunning van het verwerkingsstation en die van de exporteur. De ONSSA voegt eraan toe dat er onderzoeken lopen om het distributiekanaal van methomyl te bepalen.

Lees ook: Verboden pesticide ontdekt in Marokkaanse watermeloenen in Spanje

Dit is de vijfde melding die Spanje dit jaar aan Marokko heeft gestuurd met betrekking tot ingevoerde groenten en fruit. "Sinds het begin van 2023 zijn Marokkaanse groenten en fruit betrokken geweest bij 5 meldingen van het RASFF-systeem van de in totaal 497 meldingen die dit systeem heeft uitgebracht over groenten en fruit geïmporteerd in Europa vanuit alle landen", aldus de ONSSA. De dienst verzekert dat er met regelmaat controles worden uitgevoerd op pesticidenresiduen in landbouwproducten, zowel op de lokale markt als bij de import. "In 2023 heeft de ONSSA 8000 monsters genomen van voedselproducten die op de Marokkaanse markt worden verkocht, tegenover 700 in 2018. De EU-landen nemen gemiddeld 4500 monsters per jaar", verduidelijkt de dienst.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team