Zoeken

Pesticiden in watermeloenen: Marokko straft verantwoordelijken

31 juli 2023 - 17:00 - Marokko

©

Marokko heeft de gezondheids- en exportlicenties ingetrokken van producenten die vorige week watermeloenen met hoge gehaltes aan methomyl, een in de Europese Unie verboden pesticide, naar Spanje hebben geëxporteerd.

Vorige week werd een partij watermeloenen uit Marokko van de Spaanse markt gehaald vanwege hoge gehaltes aan methomyl. De Marokkaanse autoriteiten hebben maatregelen genomen tegen de verantwoordelijken van deze export, aldus bronnen van de Voedsel- en Warenautoriteit (ONSSA) aan EFE. Daarbij werd aangegeven dat de gezondheids- en exportlicenties van de betrokken producenten zijn ingetrokken.

Lees ook: Spanje richt zich op pesticiden in strijd tegen invasie Marokkaanse watermeloenen

Na een melding van het Gemeenschapssysteem voor snelle waarschuwingen voor voedsel en voeder (Rasff), dat de sterke aanwezigheid van methomyl in naar Spanje geëxporteerde watermeloenen bevestigde, heeft de ONSSA onderzoeken uitgevoerd om "de zending te traceren en het verkoopkanaal van het pesticide te bepalen", wat heeft geleid tot sancties tegen de personen die betrokken waren bij de export van de partij watermeloenen.

Lees ook: ONSSA reageert op pesticiden in Marokkaanse watermeloenen

De waarschuwing had betrekking op één partij Marokkaanse watermeloenen, aldus dezelfde bronnen, erop wijzend dat Marokko slechts vijf Rasff-meldingen heeft ontvangen over zijn fruit en groenten uit een totaal van 497 waarschuwingen uitgegeven door het controlesysteem voor groenten en fruit die in Europa worden ingevoerd. Spaanse boeren blijven echter protesteren tegen de invoer van Marokkaanse watermeloenen met een hoog pesticidengehalte en roepen de Europese autoriteiten op hun verantwoordelijkheid te nemen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team