Zoeken

Gad Elmaleh onthult bekering tot christendom

14 november 2022 - 12:00 - Cultuur

©

De Marokkaans-Franse humorist Gad Elmaleh onthult in zijn nieuwste film dat hij zich tot het christendom heeft bekeerd. "Reste un peu" (Blijf nog even), is vanaf woensdag 16 november te bekijken in de bioscoop, maar is zijn bekering wel echt?

De nieuwe film gaat over de geloofsreis en de bekering van Gad Elmaleh tot het katholieke geloof. In een korte video die op 7 september op sociale media werd gedeeld, vertrouwt de acteur toe dat hij met passie theologiecursussen heeft gevolgd aan het Collège des Bernardins in Parijs. "Ik ben onderweg", zegt hij al jaren. Een pad geïnitieerd door Jean-Marie Lustiger, voormalig aartsbisschop van Parijs. Dit is meteen ook de naam die Gad koos bij zijn doop.

Lees ook: Gad Elmaleh vertelt hoe een monnik hem hielp

De beroemdste cabaretier van Frankrijk voelt zich zeer aangetrokken tot de katholieke godsdienst. Hij gaat op retraite in het heiligdom van Paray-le-Monial, in de abdij van Sénanque, en ontmoet zelfs kardinaal Robert Sarah, voormalig prefect van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst en de Regeling van de Sacramenten in het Vaticaan. "Ik ben niet vreemd aan spiritualiteit, aan geloof, aan de persoonlijke reis, aan de zoektocht. In die momenten ga ik op zoek naar mensen die iets puurs beleven, een waarheid zonder opsmuk. Het stelt me in staat mezelf opnieuw samen te stellen in relatie tot wat ik meemaak, de roem, de wereld waarin we ons bevinden", vertrouwt Gad toe.

Tijdens een gesprek op het tv-programma "C à vous" van France5 op 18 mei, vertelt de comedian een aantal elementen van zijn spirituele pad. "Ik ontdekte de Heilige Maagd bij toeval als kind in de Notre Dame de Lourdes in Casablanca. Zonder toestemming van mijn ouders, omdat hun geloof het verbood, duwde ik de deur van de kerk open en kwam oog in oog te staan met een gigantische afbeelding van de Heilige Maagd die me recht in de ogen keek... Ik was versteend. Later kreeg ik een medaille van Maria, en ben ik ervan overtuigd dat ik al lang onder de bescherming van de Maagd sta. Ik houd de hanger bij me als geluksbrenger," zegt hij.

Lees ook: Gad Elmaleh openhartig over relatie met dochter prinses van Monaco

Voorgesteld als coproducent van de show "Bernadette de Lourdes", ging Gad in juli 2020, het avontuur naar de Mariastad aan. "Ik ben slechts een comedian. Ik ben Joods, maar ik probeer alle overtuigingen te begrijpen. En het verhaal van Bernadette raakte me," legt hij uit. Zijn nieuwe film "Reste un peu" vertelt het verhaal van zijn bekering en de voorbereiding op zijn doopsel. Zal hij op 50-jarige leeftijd dit sacrament wel of niet ontvangen? De spanning is totaal gedurende de hele film. Maar "geloven is twijfelen", aldus Gad.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team