Zoeken

Franse media in oorlog tegen Marokkaanse tomaten

2 februari 2024 - 23:00 - Marokko

©

Franse media hebben hun vizier gericht op de Marokkaanse tomaat, een product dat aanzienlijk aan populariteit heeft gewonnen in Frankrijk. Met 51% van zijn export naar Frankrijk is Marokko een belangrijke leverancier geworden, waardoor zowel de Franse als de Spaanse tomaten in het nauw worden gedreven. Dit heeft geleid tot een oproep onder Franse producenten om de import van de Marokkaanse tomaat aan banden te leggen.

De toenemende spanning rondom de Marokkaanse tomaat komt tot uiting in de berichtgeving van Franse media, zoals een artikel van BFMTV waarin de stijging van 40% in de import over de afgelopen vijf jaar wordt belicht. Acties van Franse producenten, zoals het plakken van ’Origine Maroc’-stickers op producten in supermarkten, bevestigen de onvrede. De aantrekkelijkheid van Marokkaanse tomaten voor Franse distributeurs is echter niet alleen een gevolg van de recente inflatie na Covid-19.

Lees ook: Spanje vs Marokko: tomatenoorlog verhevigt

De import van Marokkaanse tomaten, die stabiel was tussen 2011 en 2017 met jaarlijks 300.000 ton, is volgens douanecijfers gestegen naar meer dan 425.000 ton in 2022. Deze groei maakt Marokko de derde grootste tomatenexporteur wereldwijd, met Frankrijk als grootste afnemer. Deze ontwikkeling zet niet alleen de Spaanse, maar vooral de Franse tomatensector onder druk.

Frankrijk behoort nu tot de top drie van wereldwijde tomatenimporteurs, met een significant aandeel van de consumptie bestaande uit geïmporteerde producten, vooral tijdens de wintermaanden. Dit wordt verder versterkt door de groeiende aanwezigheid van Marokkaanse, Belgische en Nederlandse tomaten op de Franse markt, wat leidt tot concurrentie voor de seizoensgebonden Franse productie.

Lees ook: Tomaten in Europa: Marokko in opkomst, Spanje zakt weg

De productiekosten van tomaten, met name de arbeidskosten, spelen een cruciale rol in deze dynamiek. Met een aanzienlijk lager uurloon voor werknemers in Marokko vergeleken met Frankrijk, is de prijs van Marokkaanse tomaten in Franse winkels aanzienlijk lager. Dit prijsverschil wordt vooral gevoeld bij producten als cherrytomaten, waarbij de Franse variant tot 2,4 keer duurder is dan de Marokkaanse.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team