Zoeken

Marokko tweede leverancier van tomaten aan EU na Nederland

23 april 2024 - 14:00 - Marokko

©

De Marokkaanse export van tomaten naar de Europese Unie is de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld tot bijna 700.000 ton, terwijl de Spaanse export met 20% is gedaald. Deze cijfers baren zorgen in de Europese tomatensector.

De toenemende concurrentie van Marokko, dat de Europese markt overspoelt met zijn tomaten, was een van de belangrijkste onderwerpen van discussie tijdens de vergadering van de Contactgroep Tomaten van het Gemengd Comité voor Groenten en Fruit van Frankrijk, Italië en Spanje in Almería. Het koninkrijk is de tweede leverancier van tomaten aan de Europese Unie, na Nederland, meldt Huffpost.

Lees ook: Spanje vs Marokko: tomatenoorlog verhevigt

Tijdens deze vergadering uitten professionals in de sector hun bezorgdheid over de "oneerlijke" concurrentie van Marokko, dat "profiteert van zijn handelsovereenkomst met de Europese Unie" om de communautaire markt te overspoelen met zijn tomaten, met grote schade voor de Europese telers. Een van de deelnemers benadrukte de noodzaak om eerlijke en strenge normen in te voeren op het gebied van milieu en arbeid.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team