6 november 2023 - 11:00 - Economie
De Marokkaanse tomaat heeft in 2022 de Spaanse variant overtroffen in de Europese Unie met een exportvolume van 740 miljoen kilo, voornamelijk naar Frankrijk, in vergelijking met iets meer dan 600 miljoen voor Spanje.
"De duidelijke trend is dat Marokko ons al in exportvolume naar de Europese Unie heeft ingehaald," bevestigt Andrés Góngora, hoofd Landbouw van de landbouworganisatie COAG, aan La Razón. Hij herinnert eraan dat Marokko in tien jaar tijd zijn tomatenexport naar de Europese Unie met 250% heeft verhoogd, terwijl de Spaanse export met ongeveer 40% is afgenomen.
Lees ook: Marokkaanse tomaat: Spaanse producenten onder druk
In 2022 waren de Marokkaanse tomatenexporten voornamelijk bestemd voor Frankrijk (374,99 miljoen kilo), het Verenigd Koninkrijk (140,79 miljoen kilo) en zelfs Spanje (meer dan 56 ton). Met deze cijfers vreest de COAG-vertegenwoordiger dat "tegen 2035 Spanjaarden alleen Marokkaanse tomaten zullen consumeren". Spanje daarentegen exporteerde zijn tomaten voornamelijk naar Duitsland (170,6 miljoen kilo) en Frankrijk (82,42 miljoen kilo). De Marokkaanse dominantie op Europese markten kan in de komende jaren verder toenemen, waarschuwt de landbouwbond.
Lees ook: Marokko boekt succes op tomatenmarkt, Nederland worstelt
"Als de Europese Commissie blijft falen in het handhaven van douanetarieven en het niet erkennen van arbeidskosten en de verschillende gezondheidsverplichtingen tussen EU-producenten en Marokko, dan staan ons moeilijke tijden te wachten," stelt Góngora. Hij herinnert eraan dat de EU-overeenkomst met Marokko bepaalt dat "300.000 ton rechtenvrij kan binnenkomen, terwijl de rest onderhevig is aan douanerechten van 40 cent per kilo".
Marokkanen uitgezet uit Saoedi-Arabië
Zware zandstorm in Marrakech (video)
Hakim Ziyech op weg naar historisch record
Geheime Spaanse militaire documenten over Marokko per ongeluk online gezet
Luchthaven Fez krijgt grote opknapbeurt
Op zoek naar White Gladis, orka boten aanvalt voor Marokkaanse kust (video)
Autodiefstal in Marokko brengt autoverhuurbedrijven in crisis
Investeringen in Marokko bereiken recordhoogte
Waarom China op Marokko rekent voor zijn fabrieken
Russische import van Marokkaanse vis keldert
Drie regio’s domineren Marokkaanse economie
HSL Kenitra-Marrakech: Chinezen aan het roer
Marokko bouwt 20 nieuwe treinstations
Chinese megaprojecten in Marokko