Zoeken

Marokkaanse tomaat in ongenade in Europa: boycot en protesten

22 maart 2024 - 08:00 - Economie

©

De Marokkaanse tomaat ligt al enkele maanden onder vuur in Europa. Franse boeren staken in januari ladingen Marokkaanse tomaten in brand. Soortgelijke incidenten vonden de afgelopen weken ook plaats in Spanje. De tomatenteelt in Marokko kampt met watertekort en virusinfecties, terwijl de export naar Europa juist toeneemt.

Europese telers wijzen op de concurrentie van Marokko, dat steeds meer tomaten uitvoert. "In het seizoen 2022-2023 importeerde Frankrijk 424.690 ton Marokkaanse tomaten, tegen 394.740 ton in 2021-2022, een stijging van meer dan 7%", aldus de Franse tomaten- en komkommertelersvereniging. De overeenkomst voor vrije handel met de Europese Unie uit 2012 geeft Marokko een quota van 285.000 ton tomaten op de EU-markt tussen oktober en mei, met 60% korting op douanerechten.

Lees ook: Marokkaanse tomaat: Spaanse producenten onder druk

Franse telers eisen een herziening van dit akkoord en van het quotum voor Marokko, dat volgens hen niet meer in overeenstemming is met de realiteit. Ze wijzen op de Brexit, waardoor het Verenigd Koninkrijk, een belangrijke afnemer van Marokkaanse tomaten (45.000 ton per jaar), van de markt verdween. Ondertussen stijgt de export vanuit Marokko gestaag. De Marokkaanse tomaat overspoelt de Franse markt: 6 van de 10 tomaten die in Frankrijk worden geconsumeerd, komen uit Marokko.

De oorzaak ligt deels in de sterke groei in Marokko. "Een hectare die gemiddeld 300 kg per dag produceerde, leverde dit seizoen meer dan een ton op", vertelde een teler uit Agadir in februari aan Le Monde.

Lees ook: Franse media in oorlog tegen Marokkaanse tomaten

De Franse tomatenteelt lijdt onder de Oekraïense crisis, die leidde tot een prijsstijging van gas (voor verwarming van kassen) en een daling van de productie met 13%. In Marokko daarentegen beslaan tomaten circa 7500 hectare, met opbrengsten van 300 tot 350 ton per hectare. Een groot deel van deze productie wordt gerealiseerd door Franse bedrijven in samenwerking met Marokkaanse partners.

De Marokkaanse autoriteiten hebben een klacht ingediend tegen de vernietiging van hun tomatenzendingen in Frankrijk en Spanje. "In plaats van de strijd aan te gaan met X of Y, de importeur, zouden ze zich moeten richten op het prijsverschil tussen wat de teler ontvangt en wat de consument betaalt. De ware boosdoeners zijn de grote supermarkten, niet wij", aldus professionals in Agadir.

Lees ook: Marokkaanse tomaat: de nieuwe nachtmerrie van Europese producenten

Vast staat dat de Marokkaanse tomaat het in Europa momenteel moeilijk heeft. Gezien de watertekorten, virusinfecties en de gespannen handelsrelatie met Europa, adviseren sommige Marokkaanse exporteurs om zich te richten op de Russische markt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team