Zoeken

Marokkaanse tomaat belemmering voor Nederlandse tomatenexport

9 september 2021 - 16:20 - Economie

©

In de Europese Unie zijn tomatentelers en -exporteurs misnoegd over de toename van de export van Marokkaanse tomaten. Ook in het Verenigd Koninkrijk krijgen de Nederlandse tomaten steeds meer concurrentie vanuit Marokko. Daarnaast is de handel tussen Nederland en het VK, omwille van de Brexit, moeilijker geworden. Dat blijkt uit een marktupdate van Rabobank.

Er zijn inmiddels hogere handelsbarrières ingevoerd tegen Marokkaanse tomaten, maar die helpen Nederland maar beperkt. Het Marokkaanse exportvolume van verse tomaten stijgt sinds 2011 gemiddeld met 3% per jaar, terwijl dat van Spanje gemiddeld evenveel daalt. In Nederland blijft de hoeveelheid geëxporteerde tomaten op hetzelfde niveau, schrijft GroentenNieuws.

Lees ook: Marokko verslaat Spanje en Nederland op tomatenmarkt

De populariteit van Marokkaanse tomaten is daarom een doorn in het oog van verschillende agrarische belangengroepen en politici in de EU, en dan vooral uit Spanje. Voor de Nederlandse tomaten vindt de grootste concurrentie plaats in het VK, waar de opkomst van de Marokkaanse tomaat versneld wordt door de Brexit.

Het marktaandeel van Marokkaanse tomaten bereikt in Europa ongeveer 6%. Frankrijk is de grootste afnemer met 320 miljoen kilo, het VK staat op de tweede plaats met 83 miljoen kilo en Spanje volgt met 78 miljoen kilo. Voor Nederland zijn Frankrijk en Spanje vrij kleine afzetmarkten, maar voor Spanje is de Franse afzetmarkt wel zeer belangrijk. Voor de Nederlandse tomaten is het VK dan weer een grote markt, en juist daar neemt de concurrentie van Marokko flink toe.

Lees ook: Daling Marokkaanse tomatenexport naar Rusland

De verminderde uitvoer van tomaten naar het VK stelt Nederlandse telers voor grote uitdagingen. Terwijl het voor Nederlandse exporteurs zeer lastig is geworden om uit te voeren sinds de Brexit, is er voor de Marokkaanse tomatenexport niets veranderd. Marokkaanse telers zijn daarnaast ook steeds meer gespecialiseerd in snacktomaatjes, waarvan de plukkosten in Marokko een stuk lager zijn dan in Nederland. Ook daarom zal, volgens de Rabobank, de Nederlandse tomatenexport zijn oude invoerniveau in het VK niet meer bereiken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team