Zoeken

Marokkaanse tomaat: de nieuwe nachtmerrie van Europese producenten

3 juni 2023 - 23:30 - Economie

©

Franse producenten hebben hun bezorgdheid geuit over de toename van de invoer van Marokkaanse tomaten. Zij wijzen op oneerlijke concurrentie.

Ondanks de verklaringen van grote distributieketens over de maatschappelijke verantwoordelijkheid van bedrijven en hun steun aan lokale producenten, betreuren Franse tomatenproducenten een voortdurende voorkeur voor geïmporteerde producten, met name die uit Marokko.

Lees ook: Veel vraag naar Marokkaanse groenten en fruit in Europese supermarkten

Een groep lokale producenten verzamelde zich daarom op de parkeerplaats van een hypermarkt en betrad de fruit- en groenteafdeling om de bakjes tomaten te labelen met "Herkomst Marokko". Laurent Israelian, een activist van "Légumes de France", benadrukte in een verklaring aan de krant La Marseillaise dat dit initiatief bedoeld is om consumenten bewust te maken van de herkomst van de producten die ze kopen en de aandacht van de overheid te vestigen op deze kwestie.

De Franse producenten maken zich vooral zorgen over de handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en Marokko, die zij beschuldigen van oneerlijke concurrentie. Ze klagen over de berekeningsmethoden van de invoerprijzen en de lage douanerechten op grote volumes.

Lees ook: Tekort aan groenten: Belgische supermarkten te afhankelijk van Marokko

Vandaag de dag vertegenwoordigen Marokkaanse tomaten 63% van het volume van de Franse import, een stijging van 19% in een jaar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team