Zoeken

Frankrijk onttroond in Marokko

25 december 2023 - 17:00 - Economie

©

De economische aanwezigheid van Frankrijk in Marokko is al enkele jaren aan het afnemen, en de situatie is nog achteruit gegaan na een verslechtering van de betrekkingen tussen de twee landen twee jaar geleden.

Deze situatie heeft de weg vrijgemaakt voor Spanje, dat Frankrijk heeft overtroffen als Marokko’s belangrijkste handelspartner sinds 2013. Dankzij de versterkte relaties tussen Madrid en Rabat en de verkoelde betrekkingen met Parijs, is Spanje nu ook op weg om de grootste investeerder in Marokko te worden. Dit wordt bevestigd door bilaterale overeenkomsten tussen de Spaanse premier Pedro Sánchez en Koning Mohammed VI, die vooral gericht zijn op het ontwikkelen van projecten in hernieuwbare energie en groene waterstof, sectoren waarin Frankrijk voorheen domineerde.

Lees ook: Diplomatieke doorbraak: Marokko en Frankrijk zoeken naar verzoening

Spanje heeft zijn invloed in de Marokkaanse economie verder vergroot met significante projecten zoals de bouw van een ontziltingsstation in Casablanca door het bedrijf Acciona, een project ter waarde van 800 miljoen euro. Een Spaanse energiefirma is bovendien in de race voor een groot project bij het zonne-energiecomplex Noor Midelt en lijkt goede kansen te hebben om deze deal binnen te halen.

Ondertussen hebben de Frans-Marokkaanse relaties enkele moeilijkheden ondervonden, waaronder de annulering van een belangrijke bijeenkomst, kritiek van het Europees Parlement op de mensenrechtensituatie in Marokko, visumkwesties, en negatieve berichtgeving over Marokko in de Franse media. Er zijn aanwijzingen dat de Franse inlichtingendienst betrokken zou zijn bij een campagne om het imago van Marokko te schaden.

Lees ook: HSL: verkiest Marokko Spanje boven Frankrijk?

Deze verschuiving ten gunste van Spanje heeft onlangs aan snelheid gewonnen. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Albares, verklaarde tijdens een bezoek aan Marokko dat de economische betrekkingen tussen Spanje en Marokko sterker zijn dan ooit, met een recordomzet van 20 miljard euro in 2022. Aangezien Marokko voor Spanje het derde belangrijkste marktgebied is buiten de Europese Unie, na de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, zien de economische vooruitzichten tussen de twee landen er rooskleurig uit.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team