Zoeken

Diplomatieke doorbraak: Marokko en Frankrijk zoeken naar verzoening

17 november 2023 - 13:00 - Marokko

©

De spanningen tussen Marokko en Frankrijk lijken af te nemen, zo analyseert het Omega Center for Economy and Geopolitics, een denktank die de bilaterale relaties tussen beide landen onder de loep neemt.

In een recent rapport genaamd "Marokko-Frankrijk, de noodzakelijke verzoening" wordt de staat van de relatie tussen de twee landen in de afgelopen jaren beschreven. Onder de genoemde oorzaken van spanningen vallen de Franse visumbeperkingen voor Marokkanen en de Franse mediaverslaggeving van de aardbeving in Al Haouz.

Lees ook: Gaat Frankrijk de Marokkaanse Sahara erkennen?

Er zijn tekenen van afnemende spanningen, met de benoeming van Samira Sitail als Marokkaanse ambassadeur in Frankrijk op 19 oktober. Haar benoeming is een positieve ontwikkeling, aangezien deze positie sinds het begin van dit jaar vacant was. Ook is er een toenemend aantal oproepen van Franse politici om de betrekkingen met Marokko te normaliseren. Het rapport stelt dat deze periode van spanningen niet in het belang van beide partijen is.

Het Sahara-conflict blijft ook een significant struikelblok in de Frans-Marokkaanse betrekkingen. Marokko verwacht van Frankrijk dat het officieel zijn soevereiniteit over de Sahara erkent, een stap die de Verenigde Staten, Spanje en recentelijk Israël al hebben gezet. Frankrijk heeft sinds 2007 consequent steun betuigd aan Marokko in dit conflict.

Lees ook: Samira Sitail: van 2M tot ambassadrice van Marokko in Frankrijk

De Franse ambassadeur in Marokko, Christophe Lecourtier, heeft onlangs de steun van Frankrijk aan Marokko herhaald, met de nadruk op de noodzaak om vooruit te gaan. De grootste uitdaging ligt nu in het herstellen van wederzijds vertrouwen en het herlanceren van de bilaterale betrekkingen, vooral op economisch en commercieel gebied. Dit is met name van belang voor het WK-2030, dat Marokko samen met Spanje en Portugal organiseert.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team