Zoeken

Marokko start bouw drie waterontziltingcentrales

24 januari 2023 - 08:00 - Economie

©

Marokko wil dit jaar drie nieuwe waterontziltingsinstallaties bouwen om het tekort aan drinkwater op te vangen. De bedoeling is om tegen 2030 een productie van een miljard kubieke meter te bereiken.

Nizar Baraka, minister van Infrastructuur en Waterstaat, heeft dit in het parlement bekendgemaakt. Volgens zijn toelichting zullen de stations worden gebouwd in Casablanca, El Jadida en Safi. Momenteel heeft Marokko 9 ontziltingsinstallaties in werking of in aanbouw met een capaciteit van 147 miljoen m³ per jaar. Met de nieuwe installaties wil het koninkrijk minstens 50% van de behoefte aan drinkwater door middel van ontzilting dekken.

Lees ook: Acciona biedt 30 miljoen euro voor ontziltingsinstallatie Agadir

De installatie in Casablanca wordt in twee fasen gepland en zal een productiecapaciteit hebben van 548.000 m³ per dag of 200 miljoen m³ per jaar. "Tegen juni 2026 zal de eerste fase voltooid zijn en de tweede fase is gepland voor 2030. De behandeling van zout water zal toenemen tot 300 miljoen m³ per jaar," aldus Nizar Baraka. Door dit megaproject zal ontzilt water worden aangevoerd voor de irrigatie van 5000 hectare landbouwgebied in Casablanca, Berrechid-Settat en El Jadida-Azemmour.

Lees ook: Tanger krijgt ontziltingsinstallatie voor zeewater

De minister verklaarde verder dat de bouw van ontziltingsinstallaties in Safi met een productiecapaciteit van 86.400 m³/dag en in El Jadida met een capaciteit van 75.800 m³/dag, nog dit jaar van start zal gaan. Bovendien is er de ontziltingsinstallatie in de regio Oriental, dat zich nog in de studiefase bevindt. Deze zal voorzien in een behandelingscapaciteit van 100 miljoen m³ maar met een uitbreiding tot 200 miljoen m³. De financiering wordt op meer dan 1,3 miljard dirham geraamd.

Bladna.nl