Zoeken

Marokko-Israël: handel explodeert in 2022 (180 miljoen dollar)

12 mei 2023 - 10:00 - Economie

©

De handel tussen Marokko en Israël bereikte vorig jaar 180 miljoen dollar, een stijging van 160% ten opzichte van 2020, het jaar van de normalisatie van de betrekkingen tussen beide landen in het kader van de Abraham Akkoorden.

Het volume van de Israëlische export naar Marokko bedroeg in 2022 ongeveer 40 miljoen dollar. Het ging voornamelijk om chemicaliën (43%), machines (19%) en vervoersproducten (15%). Marokko exporteerde in dezelfde periode in totaal 140 miljoen dollar naar Israël, waarvan vooral textielproducten (59%), verse producten en voedingsmiddelen (36%), meldt Israel Valley.

Lees ook: Israëlische hotelketen Selina vestigt zich in Dakhla

"Marokko is een strategische handelspartner voor Israël en er is ook een groeiende interesse van de Israëlische industrie om met Marokkaanse bedrijven samen te werken op gebieden zoals gezondheid, water, landbouw, cyber, voedseltechnologie, hernieuwbare energie en transport", aldus de Israëlische minister Nir Barkat van Industrie, die vorige week Marokko bezocht.

Lees ook: Israël start groot project in Marokkaanse Sahara

Barkat kondigde bij die gelegenheid de aanstaande opening aan van "een economische en commerciële missie in Marokko, die de totstandkoming van kwalitatieve zakelijke relaties tussen Israëlische bedrijven en lokale bedrijfsleiders zal bevorderen". Barkat voerde ook een gesprek met zijn Marokkaanse ambtgenoot Ryad Mezzour, en met de Marokkaanse minister Mohammed Sadiki van Landbouw, om de commerciële en agrarische samenwerking tussen de twee landen te versterken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team