Zoeken

VK onderhandelt belangrijke overeenkomst met Marokko

29 december 2023 - 23:30 - Economie

©

De toenadering tussen Marokko en het Verenigd Koninkrijk neemt serieuze vormen aan. Londen overweegt "een groot handels- en veiligheidsakkoord" met het koninkrijk te tekenen, dat gezien wordt als "de toegangspoort tot Afrika".

Het Verenigd Koninkrijk is van plan in 2024 een post-Brexit-overeenkomst met Marokko te ondertekenen, volgens de website Express.co.uk. Ondersteund door de voormalige Britse premier Boris Johnson, zou deze deal enorme kansen kunnen openen op het gehele Afrikaanse continent voor het Verenigd Koninkrijk. Volgens de Britse pers zou de deal die momenteel wordt onderhandeld een "nieuwe pro-Brexit overwinning" betekenen voor het land. Johnson benadrukt dat de verdubbeling van de handel met Marokko sinds de Brexit, zelfs voordat een nieuw geavanceerd handelsakkoord is getekend, een voorbeeld is van de voordelen van het verlaten van de Europese Unie. Marokko wordt gezien als een ideale Afrikaanse handelspartner, omdat "het één van de meest stabiele landen in de regio is en als monarchie onder de huidige Koning Mohammed VI, overeenkomsten vertoont met het Verenigd Koninkrijk". Momenteel is Marokko in gesprek met het Britse ministerie van Handel voor het ondertekenen van het akkoord.

Lees ook: Verenigd Koninkrijk gaat tarwe leveren aan Marokko

In een interview met Daily Express benadrukte Hakim Hajoui, de Marokkaanse ambassadeur in Londen, de vele kansen die het Verenigd Koninkrijk kan grijpen in Marokko. "We kunnen veel meer bieden dan alleen verse tomaten en frambozen. Neem bijvoorbeeld energie. Marokko heeft aanzienlijk geïnvesteerd in groene energie en heeft het potentieel om bij te dragen aan de energiezekerheid van haar strategische partners," benadrukte hij, terwijl hij ook wees op de opkomst van de Marokkaanse automobielindustrie. Jaarlijks worden er in Marokko 700.000 auto’s geproduceerd. Een ander voordeel is dat "Marokko de toegangspoort tot Afrika is voor het Verenigd Koninkrijk", aldus de diplomaat, die gelooft dat deze opening naar het continent gepaard gaat met aanzienlijke handelsmogelijkheden op één van de belangrijkste markten van de toekomst.

Lees ook: Xlinks kondigt 10.000 banen aan voor Marokko-VK kabel (video)

Marokko is bereid het akkoord te ondertekenen, maar verwacht dat het Verenigd Koninkrijk zijn soevereiniteit over de Sahara erkent, zoals al gedaan door landen als de Verenigde Staten, Israël, Spanje en Duitsland. "In de afgelopen jaren hebben we aanzienlijke steun gekregen van de Verenigde Staten en Europese landen, waaronder Spanje, Duitsland, maar ook Nederland, België en anderen. Dit komt bovenop de tientallen Arabische en Afrikaanse landen die consulaten in de Sahara hebben geopend, een duidelijk teken van erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara. Wat is de positie van het Verenigd Koninkrijk? Dat is de vraag die iedereen stelt," aldus Hajoui.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team