Zoeken

Marokko "belangrijkste prioriteit in buitenlands beleid Spanje"

14 december 2023 - 23:30 - Wereld

©

José Manuel Albares, Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, heeft in een recent interview Marokko genoemd als dé topprioriteit in het buitenlands beleid van Spanje.

Tijdens een tweedaagse bezoek aan Marokko sprak Albares over de ’multidimensionale’ aard van de samenwerking tussen Spanje en Marokko en de positieve resultaten van de gezamenlijke routekaart die in april 2022 werd aangenomen.

Lees ook: Spanje geeft Westelijke Sahara op

Albares, die zijn eerste officiële reis in het buitenland maakte sinds de benoeming van de nieuwe regering in Spanje, benadrukte het multidimensionale karakter van de Spaans-Marokkaanse betrekkingen. Deze relatie wordt gekenmerkt door succesvolle samenwerking op het gebied van handel, de strijd tegen mensenhandel en terrorisme, en de versterking van zowel politieke als menselijke banden. Spanje en Marokko zijn voor elkaar belangrijke handelspartners, waarbij Marokko de derde grootste handelspartner van Spanje buiten de Europese Unie is, na de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De handelsbetrekkingen tussen beide landen zijn sinds de goedkeuring van de routekaart met 40% toegenomen.

De minister wees op de aanzienlijke verbetering in de veiligheidssamenwerking, met name in de strijd tegen mensensmokkel en terrorisme, een voorbeeld voor de wereld. Ook de menselijke banden tussen de twee landen zijn versterkt. Meer dan een miljoen Marokkanen wonen in Spanje en dragen bij aan het welzijn van het land, terwijl ongeveer 20.000 Spanjaarden in Marokko wonen.

Albares beschouwt Marokko als de belangrijkste prioriteit in de Spaanse buitenlandpolitiek, waarbij hij de relatie tussen beide landen als een win-winpartnerschap beschrijft in een interview met persagentschap MAP.

Lees ook: Nieuwe spanningen na aankomst nummer 2 Polisario in Spanje?

Tot slot sprak Albares over de gezamenlijke organisatie van het WK voetbal 2030 door Marokko, Spanje en Portugal. Dit evenement zal niet alleen de Spaans-Marokkaanse vriendschap en het partnerschap tussen de twee landen benadrukken, maar ook de betrekkingen tussen Europa en Afrika, gezien de geografische posities van beide landen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team