Zoeken

Fatima leert Nederlands aan huishoudsters

29 mei 2023 - 12:00 - Wereld

©

De 70-jarige Fatima krijgt hulp in het huishouden sinds haar man zeven jaar geleden overleed. De huishoudsters die ze over de vloer krijgt zijn afkomstig uit landen als Irak, Pakistan, Soedan en Jemen en beheersen de Nederlandse taal vaak nog niet zo goed. Dat geldt ook voor haar huidige huishoudster, de Egyptische Kholoud. Fatima helpt haar daarom met Nederlands leren.

Fatima kon wel wat hulp gebruiken in het huishouden toen haar man zeven jaar geleden overleed. Bij het Werkleerbedrijf, een initiatief in Den Haag dat mensen tot de arbeidsmarkt klaarstoomt om als zorgmedewerker te werken, vond ze die hulp. Inmiddels heeft Fatima reeds verschillende mensen met de meest uiteenlopende nationaliteiten in huis gehad. "Toen ik hier 50 jaar geleden uit Marokko kwam, sprak ik alleen Frans en Arabisch. Daarmee kon ik geen gesprek starten in Nederland", zegt ze aan Den Haag FM.

Lees ook: Nederland: bejaarde Marokkanen eenzamer dan Nederlanders

Fatima spreekt nu zelf redelijk goed Nederlands. "Ik vind het belangrijk om die kennis door te geven aan mensen die hier net zijn komen wonen. In de tijd dat Kholoud hier is begonnen, heeft ze al grote sprongen gemaakt. Ik ken mensen die hier al twintig jaar wonen, maar slechter Nederlands spreken dan zij. Dus ze doet het heel goed." Als huishoudster helpt Kholoud ouderen met de schoonmaak en boodschappen, maar ze gaat bijvoorbeeld ook mee naar de huisarts. "Als ik iets in het Nederlands niet begrijp, vraag ik of ze het kunnen vertalen naar het Arabisch. Zo leer ik de taal snel", vertelt Khouloud, terwijl ze de stofzuiger uit de kast haalt.

Lees ook: Rachida Iaallala vertelt in nieuwe campagne over dementerende moeder (video)

In Egypte werkte Khouloud als accountant. "Mijn diploma geldt hier helaas niet. Bovendien spreek ik niet goed genoeg Nederlands om hetzelfde werk te kunnen doen", zegt Khouloud. "Maar zorgen voor ouderen vind ik ook heel leuk. Ze doen me denken aan mijn eigen ouders." De moeder van Kholoud maakt het ook niet zo goed. "Ik kan haar helaas niet helpen, omdat ze in Egypte woont. Het is voor mij belangrijk om ouderen in Nederland te helpen. Door de kwetsbaarheid van mijn eigen moeder, weet ik hoe belangrijk dit werk is."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team