Zoeken

De wens van een kind uit de Marokkaanse diaspora om Arabisch te leren

30 mei 2023 - 09:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Veel kinderen uit migrantengezinnen in Quebec begrijpen de taal van hun ouders, maar kunnen die niet spreken. Dat is ook zo voor Hind Obad, een jonge vrouw van Marokkaanse afkomst, die vastbesloten is om haar moedertaal te leren.

De 32-jarige Hind Obad is geboren in Marokko maar heeft het grootste deel van haar leven in Frankrijk doorgebracht. Thuis spraken haar ouders weinig Arabisch met haar. Ze gebruikte het alleen om met haar grootmoeder te communiceren. "Toen ik jonger was en we op vakantie gingen naar Marokko, ontwikkelde ik een complex. Wanneer ik Marokkaans probeerde te spreken maakte ik veel fouten en lachte mijn familie me uit. Daardoor was ik niet gemotiveerd om het te blijven te proberen," vertelt ze aan Le Devoir.

Lees ook: Fatima leert Nederlands aan huishoudsters

Hind geeft toe dat ze vandaag haar moedertaal "heel slecht" spreekt, "met een nogal belachelijk Frans accent". "Het beschamende en ironische is dat het over een taal gaat die ik [tijdens mijn jeugd] veel heb gehoord. Mijn voornaam en achternaam klinken heel Arabisch, maar ik kan de woorden niet goed uitspreken", legt ze uit.

Om zich haar taal toe te eigenen schreef Hind zich vorig jaar in voor literaire lessen Arabisch. Ze leerde de basis, inclusief het alfabet en een paar woorden lezen, maar stopte na zes maanden met de cursus. Toch wil ze wel verder blijven leren. "Omdat ik al een goede basis heb gelegd, wil ik doorgaan", zegt de jonge vrouw die "graag de taal wil kunnen spreken waarin [haar] voornaam geworteld is".

Lees ook: Darija op Wikipedia: wedstrijd zaait verdeeldheid

Ondertussen houdt Hind thuis haar taalschriftje ’Arabisch in 5 minuten per dag’ bij. De dertiger wil zich ondanks haar leeftijd blijven inspannen om haar moedertaal beter te leren spreken. Een essentiële stap in het bepalen van haar identiteit.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team