Zoeken

Zana en Jordin naar Marrakech om arme gezinnen te helpen

30 mei 2023 - 22:00 - Wereld

©

De 27-jarige Nederlands-Koerdische Zana Ali wil arme gezinnen en weeshuizen in de Marokkaanse stad Marrakech een steuntje in de rug geven. Om dit te kunnen doen richtte hij samen met zijn compagnon en vriend Jordin onlangs ’Samen1Charity’ op.

Zana en zijn vriend kozen voor de stad Marrakech omdat Jordin daar regelmatig naartoe gaat. "Dit is al zijn vijfde keer. Hij schrok van de verschillen tussen rijk en arm. Daar wilde hij iets aan doen. Hij heeft tijdens zijn vakantie voedselpakketten geschonken aan behoevende gezinnen en snoepjes uitgedeeld aan kinderen", aldus Zana in een gesprek met het Noord Hollands Dagblad. Jordin kreeg er een goed gevoel van. "Hij is bekeerd tot de islam. En in ons geloof wordt geleerd dat je goed moet zijn voor je medemens, als je daartoe in staat bent. Hij dacht: ik kan heel veel doen in mijn eentje, maar nog lang niet wat ik wil doen. Hij is toen een crowdfunding gestart bij vrienden onderling en heeft bij mij aangeklopt. Omdat ik een groot bereik heb op sociale media."

Lees ook: Aardbeving Turkije: Marokkaanse gemeenschap steunt slachtoffers

Inmiddels is er al bijna 3700 euro opgehaald. Dat is genoeg om zo’n 285 gezinnen van een basisbehoeftepakket te voorzien. "We hebben een kleine pilot gedaan en gekeken hoeveel geld we nodig hebben om boodschappen te kunnen doen voor een Marokkaans gezin met twee kinderen. Uiteraard van ons eigen geld. Het bleek dat je voor dertien euro al de weekboodschap kunt betalen." Dat betreft enkel basisbehoeften. "Denk aan water, brood, rijst en toiletpapier. Vlees vind ik ook relatief primair. Maar we hebben ervoor gekozen om dat niet te doen, zodat we meer andere spullen kunnen kopen. Of gewoon nóg meer gezinnen blij kunnen maken. In Marokko zijn de prijzen anders dan in Nederland. Voor één euro kun je iemand al aan een avondmaal helpen", voegt hij eraan toe.

Tijdens hun bezoek aan Marrakech willen Zana en Jordin ook weeshuizen steunen. "We zijn een selectie aan het maken. We willen de weeshuizen bezoeken die onze komst het hardst nodig hebben. Ik heb een tijd geleden een video gezien van een man die hetzelfde had gedaan. Dat maakte indruk. In sommige weeshuizen kunnen kinderen niet verschoond worden of is onvoldoende voedsel aanwezig. Weeskinderen hebben al genoeg meegemaakt, al geen vader of moeder meer die voor ze kunnen zorgen." Naast spullen gunt Zana ze ook een leuke herinnering. "We willen vreugde brengen. Een voetbaltoernooi organiseren en afsluiten met een barbecue."

Lees ook: Zieke peuter Ayoub kan dankzij gulle gevers naar Marokko

In augustus gaan ze samen naar Marrakech waar Zana ook een video-documentaire wil maken om te laten zien dat Marrakech meer is dan het cliché van palmbomen, mooi weer en dure auto’s. "Maar ook om te laten zien aan onze donateurs wat we met hun geld hebben gedaan. We staan voor honderd procent charity, nul procent profit. Alle kosten die we maken, betalen we uit eigen zak." Zana zegt dat Samen1Charity geen bevlieging is. "We zijn avonturiers en houden van reizen. Misschien gaan we volgend jaar wel naar Nepal om daar hetzelfde te doen. Maar het is ook een gevoelskwestie. Wij hebben het hier in Europa zo goed. Als je dan een beetje kunt delen, waarom niet?"

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team