Zoeken

Delegatie uit Zeist komt geïnspireerd terug van bezoek aan Berkane

6 juni 2023 - 16:00 - Wereld

©

Afgelopen week keerde een delegatie uit de gemeente Zeist geïnspireerd terug naar Nederland, na een kort bezoek aan de Marokkaanse partnerstad Berkane. Het doel van de reis was een uitwisseling op verschillende terreinen. De delegatie ging op bezoek bij sociaal werkers, op scholen en sprak met veel jongeren en bestuurders.

Docent Mohammed al Houfi ging mee naar Berkane op uitnodiging van de burgemeester. Hij is opgegroeid in Marokko en kwam op zijn 20ste naar Nederland en kent het koninkrijk dus goed. Toch vond hij het bezoek zeer inspirerend. "Ik heb nu het plan opgevat om een schoolreis naar Marokko te organiseren. De leerlingen hier zijn overal geweest, Parijs, Londen, Berlijn, Rome. Maar niet buiten Europa en zeker niet naar een niet-westerse cultuur met een ander geloof. Ze kunnen daar zoveel van leren", zegt hij aan RTV Utrecht. Zeistenaren kunnen volgens Al Houfi in het algemeen veel leren van de mensen in Berkane. "Ik was onder de indruk hoe ze daar toch met zo weinig, zoveel doorzettingsvermogen hebben en positief blijven", zegt Mohammed. "Dan zeuren we hier toch op een hoog niveau. En ik ken het land natuurlijk wel, maar er waren ook mensen mee wiens beeld echt een beetje is bijgesteld over hoe het daar gaat."

Lees ook: Nederlandse delegatie naar Berkane om band met Marokkaanse gemeenschap te verbeteren

Burgemeester Koos Janssen van Zeist vindt de samenwerking met Berkane zeer belangrijk voor zijn gemeente. "In Zeist wonen 3500 mensen met een Marokkaanse achtergrond en verreweg het grootste gedeelte komt uit Berkane. Ze zijn hier ooit gekomen omdat wij in Nederland arbeidskrachten nodig hadden en die daar actief hebben geworven. Berkane kreeg een Nederlands kantoortje op de Hoofdstraat en ze gingen actief op zoek naar mensen die in Nederland aan het werk konden. In het begin, zo’n 40 jaar geleden, maakten ze het geld dat ze verdienden nog over naar Marokko, want het was de bedoeling dat ze ook weer terug zouden gaan. Dat gebeurde niet, want er was werk in overvloed in Nederland. Veel Marokkanen werkten bij Kodak in Bunschoten en kwamen voor huisvesting in Zeist terecht."

Welzijnswerker Leyla Ajjaj ging mee als tolk tijdens deze reis. "Ik werk hier met eenzame migranten, maar ben ook zorgconsulent en geef empowerment-trainingen voor vrouwen met een Marokkaanse achtergrond. Dus voor mij was het mooi om te zien welke opleidingsmogelijkheden ze de meiden en vrouwen daar bieden. Ze proberen wel echt om de armoede door opleiding tegen te gaan, er is een groot centrum waar de vrouwen beroepen leren als patissier, waar ze computerles en naailes krijgen en dan zelfstandig geld kunnen verdienen, wat dat betreft, hebben ze al heel veel stappen gezet daar."

Leyla is net als Mohammed geboren en getogen in Marokko en kwam rond haar 20ste naar Nederland en toch heeft ze iets opgestoken van dit bezoek. "Ik ben onder de indruk hoeveel initiatief de vrouwen daar tonen. Hier in Zeist kost het me heel veel energie om de vrouwen erbij te betrekken en te motiveren om iets nieuws te leren. Het gaat niet alleen om de economische zelfstandigheid, maar ook om wat je zelf kan bijdragen aan de maatschappij. Je neemt iets, maar hoe kan je meedoen? En dat is hier soms lastig. Nu heb ik korte lijntjes met Berkane en wil ik uit gaan zoeken wat ze daar anders doen, waardoor het beter lukt om die motivatie in vrouwen los te krijgen."

Lees ook: Belgische delegatie bezoekt Al Hoceima met oog op samenwerking

Het is nu tijd voor meer concrete afspraken, zegt de burgemeester. "Eerder ging het vaak over algemene dingen, maar nu willen we concrete stappen zetten." Janssen heeft veel indrukken opgedaan, ook op vlak van de integratie via sport. "Ze hebben een voetbalacademie in Berkane waar wij nog wat van kunnen opsteken. Dat is geen geïsoleerd eiland, maar helemaal gericht op de stad en de kinderen die er wonen. De KNVB in Zeist zou daar bijvoorbeeld nog iets van kunnen leren."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team