Zoeken

Rachida Iaallala vertelt in nieuwe campagne over dementerende moeder (video)

21 oktober 2022 - 20:00 - Cultuur

©

Onder mensen met een Marokkaanse achtergrond is nog veel onbekendheid met dementie, er wordt weinig over gesproken en ondersteuning is niet altijd makkelijk te vinden of niet passend. Daarom lanceert Alzheimer Nederland een nieuwe campagne met onder meer een video waarin actrice Rachida Iaallala vertelt over haar persoonlijke ervaringen met haar dementerende moeder.

Steeds meer ouderen met een Marokkaanse achtergrond krijgen te maken met dementie, helaas hebben Marokkaanse mantelzorgers vaak weinig kennis van dementie. Zo schrijven Marokkaanse Nederlanders symptomen zoals vergeetachtigheid bijvoorbeeld vaak toe aan ouderdom. Na de diagnose is het vervolgens moeilijk om de juiste informatie te vinden, bijvoorbeeld om de boodschap aan de familie te vertellen of om passende zorg te vinden.

Lees ook: Honderdduizend Marokkanen hebben Alzheimer

De stichting heeft daarom samen met mantelzorgers en zorgprofessionals nieuw informatiemateriaal ontwikkeld in het Arabisch. Daarnaast is er ook een hulpwijzer met een overzicht van zorginstellingen die rekening houden met de effecten die culturele en levensbeschouwelijke achtergronden hebben op het alledaagse leven van mensen.

Lees ook: Eindhovense Siham moest plots stervende coronapatiënten begeleiden

Een onderdeel van de informatiecampagne is een video in het Marokkaans-Arabisch. Daarin vertelt de Marokkaans-Nederlandse actrice Rachida Iaallala over haar persoonlijke ervaringen met haar dementerende moeder. Iaallala speelde rollen in verschillende series en telefilms en verwierf vooral bekendheid met haar rol als Kenza in de televisieserie Dunya en Desie. Vorig jaar speelde ze de rol van Najat in de succesvolle bioscoopfilm Meskina. Naast haar televisiewerk werkte de actrice ook aan kindervoorstellingen voor het basisonderwijs.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team