Zoeken

Nederland: bejaarde Marokkanen eenzamer dan Nederlanders

10 mei 2023 - 16:00 - Marokkanen in het buitenland

©

In Nederland hadden bejaarde Marokkanen en Turken al voor de coronapandemie meer last van eenzaamheid dan bejaarde Nederlanders. Dit zeggen Nederlandse onderzoekers.

Volgens de senior onderzoeker van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI-KNAW) en de hoogleraar stedelijke statistieken aan het Leiden-Delft-Erasmus Centrum voor BOLD Cities Opent extern, voelen oudere Marokkaanse en Turkse migranten in Nederland zich vaak eenzaam, niet omdat ze geen sociale relaties hebben, maar vanwege migrant-specifieke en andere algemene factoren, zoals taalbarrières, discriminatie en onvervulde kinderwensen.

Lees ook: België opent bejaardentehuis voor migranten

55-plussers van Marokkaanse en Turkse afkomst vertegenwoordigen samen 14% van de totale allochtone bevolking in die leeftijdsgroep in Nederland. De Nederlandse bevolking zal, volgens de laatste prognoses van het CBS, in 2025 ongeveer 181.600 ouderen van Marokkaanse afkomst en 199.000 ouderen van Turkse afkomst tellen, oftewel 18,7% van de totale allochtone bevolking van 55 jaar en ouder.

Lees ook: Groot-Brittannië: moslims helpen bejaarde mensen tijdens coroncrisis

Uit eerder onderzoek is gebleken dat respectievelijk 58% en 54% van de Marokkaanse en Turkse migranten van 55-64 jaar matig eenzaam is, tegenover 21% van hun Nederlandse leeftijdsgenoten. Als het gaat om ernstige eenzaamheid zijn de verschillen tussen de groepen nog groter. Bijna één op de vier Turkse ouderen voelt zich ernstig eenzaam, tegenover 12% bij de Marokkanen en 4% bij de Nederlanders.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team