Zoeken

Nederlandse delegatie naar Berkane om band met Marokkaanse gemeenschap te verbeteren

27 mei 2023 - 16:00 - Wereld

©

Op woensdag 23 mei vertrok een delegatie van de gemeente Zeist naar Berkane in het noorden van Marokko. Burgemeester Koos Janssen ziet de reis als een goede manier om te werken aan de band met de Marokkaanse gemeenschap in Zeist. De delegatie telt 13 personen bleef vier dagen in Marokko.

De gemeenten Zeist en Berkane verdiepen zich al 19 jaar in elkaars cultuur, tradities en samenlevingen. Het Nederlandse Zeist telt 3500 inwoners met een Marokkaanse achtergrond, waarvan een aantal ook met roots uit Berkane. "Wij vinden het belangrijk hun cultuur en achtergrond zo goed mogelijk te begrijpen en interesse te tonen in het wonen, leven en werken van de mensen daar", vertelt de burgemeester aan RTV Utrecht. "Dat kan behulpzaam zijn in onze contacten met de Marokkaanse gemeenschap hier."

Lees ook: Marokkaanse gemeenteraadsleden blijven illegaal in Nederland

In september vorig jaar bracht een Marokkaanse delegatie bezoek aan Zeist dat niet helemaal volgens plan verliep. Twee raadsleden uit Berkane doken toen onder om niet terug naar Marokko te moeten gaan. "We hadden geen andere keuze dan vrijheid en gerechtigheid buiten het vaderland te zoeken", verklaarde één van hen destijds op Facebook. Burgemeester Koos Janssen zegt dat de verdwijning van de Marokkaanse raadsleden ongemakkelijk was voor beide landen, maar het is voor hem geen reden om de band op te heffen. "Dat nieuws bracht ons en de delegatie uit Berkane destijds in verlegenheid. We zullen er dus zeker even over praten, maar vooral in informatieve zin. Maar voor ons zit het de vriendschap niet in de weg en dat geldt voor hun ook."

Lees ook: Anekdotes over bezoek koningin Máxima aan Marokko

Tijdens het werkbezoek staan met name de thema’s zorg, welzijn, onderwijs en sport centraal. "Wat we in Zeist vaak merken, en ook bij vorige generaties merkten, is dat er vaak geworsteld wordt met de identiteit. Ben je nou Nederlands of Marokkaans? Of allebei een beetje?" Daar kunnen onderwijs en sport een belangrijke rol in spelen en daarom gaan er ook onderwijsprofessionals mee naar Berkane. "Hoe kun je daar als gemeente, maar ook als onderwijsinstelling, mee omgaan? Dat zijn vragen die we door dit soort bezoeken beter hopen te kunnen beantwoorden. "En wij merken dat het feit dat we interesse tonen in Marokko ook de relatie tussen de Marokkaanse gemeenschap en het gemeentebestuur verbetert. Het is het begin van voor elkaar wat kunnen betekenen. In die zin ervaar ik de reis als een goede manier om aan de relatie met de Marokkaanse gemeenschap te werken", aldus de burgemeester.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team