Zoeken

El Al komt met slecht nieuws voor Marokkaanse en Israëlische klanten

6 februari 2024 - 12:00 - Wereld

©

Marokkaanse en Israëlische klanten van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al, die van plan waren om komende zomer directe vluchten tussen Marokko en Israël te nemen, zullen geduld moeten hebben.

El Al heeft aangekondigd dat de directe vluchten tussen de twee landen ook in het komende zomerseizoen niet zullen worden hervat. Zowel El Al als Arkia hebben hun vluchten tussen Marrakech en Tel-Aviv sinds 23 oktober opgeschort, zonder een specifieke datum te noemen voor hervatting. Deze beslissing volgde op advies van Israëlische autoriteiten die reizen naar Marokko afraadt.

Lees ook: Royal Air Maroc en El Al verstevigen hun samenwerking

De opschorting kwam na de verrasingsaanval van Hamas op 7 oktober en de daaropvolgende Israëlische reactie. De Nationale Veiligheidsraad van Israël adviseerde burgers om niet-essentiële reizen naar Marokko uit te stellen en verhoogde het risiconiveau naar 3, mede door de vrees dat terroristische entiteiten Israëliërs in Marokko zouden kunnen aanvallen.

Sinds oktober hebben vele Marokkanen zich uitgesproken voor Palestina en zijn er door het hele land demonstraties geweest. Eind december kwamen in Rabat 10.000 mensen samen om te protesteren tegen de "uitroeiingsoorlog in Gaza" en om de betrekkingen van Marokko met Israël te bekritiseren. De demonstranten eisten ook de beëindiging van samenwerkingsverdragen met Israël en de sluiting van het Israëlische verbindingsbureau.

Lees ook: Israëlische El Al gaat zeven vluchten naar Marokko aanbieden

Naast de opschorting van vluchten naar Marokko heeft El Al ook aangekondigd dat de directe vluchten naar Dublin niet zullen worden hervat. Deze vluchten waren in maart gestart en zouden tot november doorgaan, maar werden enkele weken na de aanval van Hamas op 7 oktober opgeschort.

Bladna.nl