Zoeken

Israël raadt reizen naar Marokko sterk af

5 december 2023 - 18:00 - Wereld

©

Israël heeft maandag zijn reisadviezen voor verschillende landen, waaronder Marokko, bijgewerkt vanwege de wereldwijde toename van antisemitisme. De Nationale veiligheidsraad (NSC) van Israël heeft specifieke aanwijzingen gegeven aan burgers die van plan zijn naar Marokko te reizen.

Het koninkrijk zit nu op niveau 3, wat suggereert dat niet-essentiële reizen moeten worden uitgesteld. Dit besluit is genomen naar aanleiding van zorgen dat terroristische entiteiten Israëli’s in Marokko zouden kunnen aanvallen als gevolg van de operatie "Iron Sword" tegen Gaza. Naast Marokko zijn ook landen als Zuid-Afrika, Eritrea en enkele Centraal-Aziatische landen zoals Oezbekistan, Kazachstan en Turkmenistan verhoogd naar niveau 3.

Lees ook: Israëlische diplomaat beschuldigt Marokko van "etnische zuivering" tegen Joden

De NSC heeft ook het veiligheidsniveau voor verschillende West-Europese landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, enkele Zuid-Amerikaanse landen waaronder Argentinië en Brazilië, evenals Australië en Rusland, verhoogd naar niveau 2. Dit niveau adviseert Israëli’s om extra voorzichtig te zijn tijdens hun verblijf in deze landen. Daarnaast heeft de NSC Israëlische burgers geadviseerd om alle niet-essentiële buitenlandse reizen te heroverwegen en om tijdens reizen in het buitenland zichtbare tekenen van hun Joodse en Israëlische identiteit te vermijden.

Lees ook: Gaat Israël Palestijnen naar Marokko verplaatsen?

Sinds de hervatting van de vijandelijkheden op 1 december na een wapenstilstand van zeven dagen, zijn de Israëlische militaire operaties uitgebreid naar het zuiden van Gaza. Dit heeft geleid tot de verplaatsing van tienduizenden mensen die dringend behoefte hebben aan voedsel, water, onderdak en veiligheid, volgens een verklaring van Lynn Hastings, de humanitaire coördinator van de Verenigde Naties voor de Palestijnse gebieden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team