Zoeken

Palestina: oprichting inter-Arabische macht met Marokko?

1 april 2024 - 11:00 - Wereld

©

Tijdens een recent bezoek van de Israëlische minister van Defensie, Yoav Gallant, aan Washington, stond de oprichting van een multinationale militaire macht voor Gaza, onder leiding van de Verenigde Staten en bestaande uit Arabische landen, waaronder Marokko, centraal in de discussies.

Volgens een Israëlische functionaris, geciteerd door de website Walla, zou deze inter-Arabische macht verantwoordelijk zijn voor het handhaven van de openbare orde in Gaza en het begeleiden van humanitaire hulpkonvooien. De voormalige Israëlische premier Ehud Barak riep in oktober al op tot de oprichting van een vredesmacht in Gaza, inclusief Marokko, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten, na de oorlog tussen Israël en de Hamas-beweging.

Lees ook: Marokko dropt humanitaire hulp in Gaza

Israël kondigde in januari aan dat het overweegt een tijdelijk militair bestuur in Gaza in te stellen dat verantwoordelijk zou zijn voor de humanitaire behoeften volgens een post-oorlogsplan. Dit bestuur zou geleidelijk de controle over de strook van Gaza overdragen aan een nieuwe Palestijnse regering. Een internationale coalitie van Arabische staten, waaronder Saudi-Arabië, Egypte, Marokko, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein, zou de controle over de Gazastrook overnemen.

Lees ook: Israël rekent op Marokko voor naoorlogse plan Gaza

Deze coalitie zou deel uitmaken van een regionaal normalisatieakkoord dat als doel heeft een entiteit op te richten die bekend staat als de Nieuwe Palestijnse Autoriteit, bestaande uit personen die geen banden hebben met Hamas of Fatah. De volgende fase zou de vervanging van het militaire bestuur door een Palestijnse regering zijn. Israël zou de algehele controle over de veiligheid in Gaza behouden gedurende deze periode en daarna, op dezelfde manier als het heeft gedaan op de Westelijke Jordaanoever.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team