Zoeken

Israël waarschuwt burgers voor reizen naar Marokko

29 maart 2024 - 16:00 - Wereld

©

In aanloop naar het Joodse Pesach-feest, ook bekend als Pessah of Mimouna, heeft de Israëlische Nationale Veiligheidsraad (NSC) Israëliërs geadviseerd om niet te reizen naar Marokko, Egypte en twee andere landen. De geopolitieke spanningen na de Israëlische militaire operatie tegen Hamas in Gaza vormen de aanleiding voor deze waarschuwing.

Naast Marokko en Egypte adviseert de NSC Israëliërs ook om af te zien van reizen naar Turkije en Jordanië tijdens Pesach, dat dit jaar van 5 tot 13 april in Israël plaatsvindt en van 5 tot 14 april voor Joden in de rest van de wereld. "Turkije, Marokko, Jordanië en Egypte zijn bestemmingen die op dit moment vermeden moeten worden", aldus een Israëlische functionaris. De NSC motiveert de waarschuwing met de veiligheidrisico’s voor Israëlische burgers in deze landen vanwege de nasleep van de Gaza-oorlog en de toenemende woede in de Arabische wereld.

Lees ook: Koning Mohammed VI opgeroepen om nationaliteit in te trekken van Israëlische Marokkanen

De NSC dringt er ook bij Israëliërs op aan om niet naar Zweden te reizen, waar in mei het Eurovisie Songfestival plaatsvindt. Reizen naar Libanon, Syrië, Irak, Jemen en Iran, die als "vijandelijke" landen worden beschouwd, en naar Algerije, Libië, Pakistan, Afghanistan en Somalië, die als "landen met een hoog dreigingsniveau" worden geclassificeerd, zijn verboden.

Lees ook: Israëlische acteurs in Marokko onder strikte beveiliging

De NSC adviseert Israëlische toeristen om drukke plekken zoals winkelcentra en markten te vermijden. Ze worden ook opgeroepen om alert te blijven in openbare ruimtes, geen details over hun reis te delen op sociale media en geen Israëlische symbolen te tonen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team