Zoeken

Oorlog Hamas-Israël: wat zijn de gevolgen voor Marokko en Algerije?

16 november 2023 - 09:00 - Wereld

©

Het Atlantic Council, een vooraanstaande denktank, heeft de mogelijke gevolgen van het conflict tussen Israël en de Palestijnse beweging Hamas voor Noord-Afrikaanse landen zoals Marokko, Algerije en Tunesië onder de loep genomen.

Karim Mezran, directeur van het Noord-Afrika programma bij het Atlantic Council, stelt in een column dat, hoewel de wereld zijn aandacht richt op de oorlog tussen Israël en Hamas, de politieke en economische ontwikkelingen in Noord-Afrika eveneens aandacht verdienen. Mezran benadrukt dat de stabiliteit en toekomstgerichtheid van Noord-Afrikaanse landen essentieel zijn voor de vreedzame ontwikkeling van politieke systemen in Zuid-Europa. Hij merkt wel op dat deze stabiliteit verder weg lijkt dan ooit en dat de huidige situatie snel kan verslechteren. Als voorbeeld noemt hij de aanhoudende rivaliteit tussen Marokko en Algerije, voornamelijk veroorzaakt door het conflict rond de Sahara, waarin Algerije de Polisario-beweging steunt.

Lees ook: Marokkaanse kinderen in Gaza roepen Koning Mohammed VI tot hulp

Het normaliseren van de diplomatieke betrekkingen tussen sommige Arabische landen, zoals Marokko in 2020, en Israël heeft geleid tot hernieuwde spanningen tussen de buurlanden. Mezran wijst op de sterke reactie van Algiers op de Abraham-akkoorden, wat leidde tot de keuze van Algerije om zich aan te sluiten bij landen als Libië, Irak, Iran en Syrië in zijn verzet tegen deze akkoorden. Hij benadrukt dat de gevolgen van de Algerijnse reactie significant zijn in de context van de huidige oorlog tussen Israël en Hamas. Verder merkt Mezran op dat de illegale immigratie vanuit Libië, Tunesië en Algerije naar Italië al jaren een probleem vormt en waarschijnlijk zal toenemen zolang de spanningen tussen deze landen onopgelost blijven.

Lees ook: Marokko bij belangrijkste importeurs van Israëlische wapens

Mezran concludeert dat Westerse landen rekening moeten houden met de aanhoudende spanningen in Noord-Afrika bij het nemen van beslissingen over de gebeurtenissen in Gaza. De enige levensvatbare oplossing voor duurzame vrede is het ontwikkelen van een plan dat verzoening tussen Palestijnen en Israëliërs faciliteert en hun politieke en sociaal-economische vooruitgang vormgeeft op een manier die de gehele Arabische wereld omvat.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team