Zoeken

Doing business: Marokko verdwijnt uit de top 50

10 oktober 2020 - 11:20 - Economie

©

Gedurende een lange periode was Marokko vastbesloten om in de top 50 de Doing Business-ranglijst te staan, maar het land lijkt zich er nu juist verder van te hebben verwijderd. De gezondheidscrisis als gevolg van het coronavirus en andere parameters, gaan deze ambitie waarschijnlijk een harde klap toedienen.

De 7 plaatsen die het Koninkrijk won in de Doing business 2020-ranglijst, zijn niet langer doorslaggevend voor het succes van deze uitdaging. Ook al leverde het land, dat 53e staat, opmerkelijke inspanningen op het gebied van facilitering voor bedrijven en wordt dit verzilverd door een goede prestatie. Met de 1e plaats in Noord-Afrika en 3e in de MENA-regio, bezet Marokko de 1e plaats in West-Afrika en de 3e plaats op het continent.

Naast de inspanningen die zijn geleverd op het gebied van zakelijke facilitering, heeft Marokko punten verloren met de terugval van de directe buitenlandse investeringen (FDI), meldt Ecoactu. De hervormingen die het land een jaar geleden wilde doorvoeren zijn ondermijnd door de gezondheidscrisis. Om de uitdaging van de top 50 aan te kunnen gaan, zal Marokko er binnen enkele maanden voor moeten zorgen dat de beperkingen in verband met juridische kwesties, de toegang tot financiering, met name voor kleine en middelgrote ondernemingen, worden opgeheven en de ambtsvergrijpen worden teruggedrongen. Daarbij komt ook nog eens de aanpassing van de arbeidswetgeving, de hervorming van regionale investeringscentra en de invoering van een systeem om innovaties aan te moedigen.

Voor wat betreft het ondernemingsklimaat, worden er inspanningen geleverd om een formule te vinden die het mogelijk maakt om de apathie te overwinnen die zowel het land als zijn belangrijkste partners heeft getroffen. De vereenvoudiging en automatisering van administratieve procedures en de Elektronische gegevensuitwisseling (EDI) zouden gerealiseerd worden dankzij de strijd tegen corruptie, maar dit bleek een onmogelijke uitdaging te zijn.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team