Zoeken

Marokko en Canada willen handel intensiveren

1 december 2020 - 21:00 - Economie

©

Hoe kunnen exporteurs elkaar helpen bij het ontwikkelen van hun activiteiten als de corona-pandemie weer voorbij is? Deze vraag stond centraal tijdens het webinar "Doing Business with Canada", dat werd gehouden op 25 november 2020. De virtuele bijeenkomst werd georganiseerd door de Marokkaanse Vereniging van Exporteurs (ASMEX), in samenwerking met Harvard Consulting.

Naast de voorzitter van ASMEX, Hassan Sentissi El Idrissi en de CEO van Harvard Consulting, Saad Hamoumi, was ook Frédéric Lhotellier van Adexia, een bedrijf dat is gespecialiseerd in bedrijfsontwikkeling op de Canadese markt, een prominente deelnemer aan de bijeenkomst. Volgens Lhotellier zijn de lucht- en ruimtevaart, de agrovoedingsindustrie en de textielindustrie de meest veelbelovende sectoren voor Marokkaanse exporteurs.

Op de ranglijst van landen die confectiekleding naar Canada exporteren staat Marokko op de twintigste plaats met een omzet van 56 miljoen Canadese dollar. In de rangschikking van leveranciers van schoenen staat het koninkrijk op de zestiende plaats met een omzet van 7,4 miljoen Canadese dollar. De kledingverkoop aan Canada is door de coronacrisis wel met 20% gedaald in het afgelopen jaar.

De Canadese export naar Marokko is tussen 2015 en 2019 met 48% gestegen. De export vanuit de provincie Quebec is met 177% toegenomen. Van de totale Canadese export naar Marokko komt 65% uit de provincie Saskatchewan, de belangrijkste producent van harde tarwe en kunstmest.

De import vanuit Canada bestond voor 57,39% uit granen (voornamelijk durumtarwe en peulvruchten). De Canadese export naar Marokko op het gebied van luchtvaart (voornamelijk vliegtuigen) vertegenwoordigt 12,91%. Een ander belangrijk exportproduct dat het koninkrijk vanuit het Noord-Amerikaanse land importeert zijn meststoffen (10,23%).

De Marokkaanse export naar Canada is tussen 2015 en 2019 met 12,7% gestegen. 38% van deze export was bestemd voor de provincie Quebec. Alleen al de provincies Quebec en Ontario zijn goed voor driekwart van de Marokkaanse export.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team