Zoeken

Casablanca: eindelijk een metro?

22 februari 2024 - 19:00 - Marokko

©

Na de ingebruikname van de busway, zou Casablanca een Regionaal expresnetwerk (RER) en een metro krijgen. Hoe vorderen deze projecten?

Over de komst van een metro in Casablanca is nog niets definitief besloten, zo meldt een bron binnen de prefectuur van Casablanca aan Le360. Er wordt nog steeds nagedacht over de haalbaarheid van een dergelijk project in de stad. "De metro is een optie, maar er is nog geen formele studie naar uitgevoerd," aldus de bron.

Lees ook: Fez wil eigen tram en hogesnelheidstrein

Een studie uit 2008, die diende als basis voor het Stedelijk reisplan (PDU), opperde voor het eerst het idee van een metro, nog voordat de plannen voor de tram en bus met hoogwaardige service (BHNS) in 2011 werden gepresenteerd. Wali Mohamed Mhidia wil graag meer te weten komen over het project voordat hij een haalbaarheidsstudie laat uitvoeren.

Er zal een comité worden opgericht om de haalbaarheid van het project te bestuderen. Dit comité zal de technische en financiële haalbaarheid van de metro in Casablanca beoordelen. Verschillende gemeenteraadsleden gaven aan Le360 te kennen dat ze niet op de hoogte waren van dit megaproject, dat enorme investeringen zou vergen.

Lees ook: Casablanca klaar voor lancering busway-service

In februari 2023 kondigde burgemeester Nabila Rmili van Casablanca de ontwikkeling van een RER aan in samenwerking met het Franse spoorwegbedrijf ONCF en de regionale raad van Casablanca-Settat. "Dit project zal de mobiliteit in Casablanca en met Mohammedia, Nouaceur en Mediouna bevorderen. Dit zal uiteraard een enorme investering vergen," verklaarde ze toen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team