Zoeken

Braindrain: Marokko verliest 600 ingenieurs per jaar

23 september 2022 - 20:00 - Marokko

©

De massale braindrain in Marokko treft niet alleen de gezondheidssector. Volgens een analyse van Hamida Benlemlih, directeur-generaal van het Developers Institute Maroc, wordt ook de engineeringsector getroffen.

Elk jaar verlaten meer dan 600 ingenieurs Marokko op zoek naar een beter leven. Tegenwoordig zijn ze overal, hebben ze goede posities, goede werk- en leefomstandigheden en bieden ze goede vooruitzichten voor hun kinderen. Volgens Hamida Benlemlih is er in het buitenland veel vraag naar Marokkaanse knowhow. Dit maakt het fenomeen nog groter, meldt het dagblad Les Inspirations Eco.

Lees ook: Toekomstige artsen willen Marokko verlaten

"Veel buitenlandse bedrijven kijken uit naar de beroepen die in Marokko in overvloed aanwezig zijn. Dit is te danken aan de kwaliteit van het onderwijs, die de afgelopen jaren een opmerkelijke sprong heeft gemaakt", schrijft de analist. Hij wijst erop dat "Big Data ingenieurs, web ingenieurs, systeem architecten of zelfs consulting ingenieurs worden aangenomen zodra ze afstuderen".

Marokko verliest echter vaardigheden die nuttig zouden kunnen zijn, vooral gezien de "toenemende macht van nationale bedrijven" in hightechsectoren. Bovendien heeft het streven van Marokko om een technologisch geavanceerd land te worden het moeilijker gemaakt om deze zeldzame vogels te vinden. "Daardoor gaat kostbare tijd verloren met het in dienst nemen en opleiden van hoogwaardige werknemers die vervolgens voor buitenlandse concurrenten gaan werken," zei hij. De uittocht van deze ingenieurs legt ook een aanzienlijke financiële last op de staat," schrijft Hamida Benlemlih.

Lees ook: Marokko: braindrain blijft toenemen

Het kost ongeveer 2,5 miljoen dirham om een ingenieur in Marokko op te leiden. Sommigen gaan echter naar andere landen om hun knowhow in geld om te zetten. Het is aan de Marokkaanse regering om middelen en strategieën te vinden om deze vaardigheden in Marokko te houden en hen aan te moedigen bij te dragen tot de nationale ontwikkeling.

Bladna.nl