Zoeken

Toekomstige artsen willen Marokko verlaten

27 februari 2022 - 15:00 - Marokko

©

Van de medische laatstejaarsstudenten in Marokko is 71,1% van plan het land te verlaten, waarvan 61,6% vrouwen. Er worden vraagtekens geplaatst bij de kwaliteit van de opleiding en de voorwaarden waaronder het beroep wordt uitgeoefend.

Ondanks de maatregelen die de regering heeft genomen, zal de braindrain in de gezondheidssector de komende jaren toenemen. Het tekort waaronder Marokko gebukt gaat, zal volgens een studie nog toenemen indien geen krachtige maatregelen worden genomen om de volgende generatie artsen zekerheid te geven.

Lees ook: Marokko: acuut tekort van 32.000 artsen

Ongeveer 97,6% van de 251 ondervraagde studenten geneeskunde denkt aan emigratie naar het buitenland om een kwaliteitsopleiding te volgen, 99% kiest voor migratie om betere arbeidsvoorwaarden te krijgen en 97,2% doet dat voor een betere levenskwaliteit.

Er zijn nog andere redenen die de wens om naar het buitenland te verhuizen verklaren. Uit de cijfers blijkt dat 95,2% van de studenten ongelukkig is met hun opleiding en van plan is hun vaardigheden in het buitenland te ontwikkelen. Van de studenten is 97% ontevreden over de salarissen van artsen.

Lees ook: Marokko investeert in buitenlandse artsen

Bovendien verkiest 83,6% van de studenten te emigreren wegens wat zij in de media als minachting en onderschatting van de waarde van de arts ervaren. Wat de bestemming betreft, koos 34% van de ondervraagden Duitsland.

Om het emigratiecijfer onder studenten geneeskunde terug te dringen zal de overheid de hervormingen moeten voortzetten om de arbeidsomstandigheden, de kwaliteit van de opleiding en het salaris van gezondheidswerkers te verhogen, zo luidt de conclusie van de studie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team