Zoeken

27.000 Marokkanen naar buitenland vertrokken dit jaar

20 oktober 2022 - 22:00 - Marokko

©

Zo’n 27.000 Marokkanen hebben het koninkrijk in 2022 verlaten, aldus Younes Sekkouri, minister van Economische Integratie, Kleine Bedrijven, Werkgelegenheid en Vaardigheden. Het gaat hier enkel om normale vertrekken via de officiële kanalen.

Dit cijfer werd verstrekt door minister Younes Sekkouri in antwoord op een vraag over de "internationale mobiliteit van Marokkaanse werknemers". Concreet vertrokken 14.579 werknemers naar Frankrijk, 11.429 naar Spanje, 109 naar Qatar, 84 naar Canada, 80 naar Duitsland en 77 naar Saoedi-Arabië. Zij zijn actief in de landbouw, luchtvaart, horeca, mijnbouw en gezondheidszorg.

Lees ook: Braindrain: Marokko verliest 600 ingenieurs per jaar

Behalve de overeenkomst met Portugal, die Marokkaanse werknemers bepaalde voordelen biedt, waaronder gezinshereniging, benadrukte de minister dat "de regering van plan is verschillende akkoorden te sluiten met landen waar deze werknemers gevestigd zijn" om hun rechten te beschermen.

Lees ook: Één op drie Marokkanen wil Marokko verlaten

In afwachting van deze overeenkomsten voert Marokko in samenwerking met deze gastlanden, via het Nationaal Agentschap voor de Bevordering van Werkgelegenheid en Vaardigheden verschillende, maatregelen uit om Marokkaanse werknemers aan te trekken.

Bladna.nl