Zoeken

Marokko wil wereld-Marokkanen met IT-profielen aantrekken

12 april 2023 - 20:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Vanwege een groeiend tekort en de buitenlandse concurrentie, richten Marokkaanse bedrijven die actief zijn in de IT-sector zich steeds meer op wereld-Marokkanen met IT-profielen uit Europa en Afrika.

"Gezien de ontwikkeling van bedrijven in Marokko en de toegenomen behoefte aan profielen met een hoge toegevoegde waarde op zowel technologisch als managementgebied, is er een tekort aan ingenieurs in het land dat zeker nog zal toenemen. Een aantal Marokkaanse bedrijven staan aan de spits van bepaalde technologieën zoals Indexar of Drupal en kunnen niet de nodige profielen vinden om dit mee te ontwikkelen, waardoor ze elders op zoek gaan. En blijkbaar zijn in het buitenland gevestigde IT-kandidaten niet tegen een terugkeer naar Marokko", vertelt Chantal Aounil, directeur van het rekruteringsbedrijf Potential for Africa aan La Vie éco.

Lees ook: Marokko: 7 op 10 werknemers op zoek naar nieuwe baan (enquête)

Bedrijven zoals Alten Marokko, een dochteronderneming van de wereldleider in engineering en technologie consulting, zijn al enkele jaren bezig met deze professionele dynamiek. "Onze aanwezigheid in meer dan 30 landen over de hele wereld stelt ons in staat om profielen te vinden die in het buitenland gevestigd zijn en naar Marokko willen komen of terugkeren", zegt Hajar Bououd, HR-directeur van de groep. Volgens haar heeft het aanwerven van deze profielen voordelen. "Ze brengen waardevolle expertise en internationale ervaring in een geglobaliseerde context. Dankzij deze aanpak kunnen we bijdragen aan diversiteit en inclusie binnen het bedrijf. De ervaring van deze consultants stelt ons ook in staat om meer maturiteit te verwerven binnen de projectteams", voegt ze eraan toe.

Lees ook: STMicroelectronics creëert honderden banen in Bouskoura

Het aantrekken van wereld-Marokkanen met IT-profielen vereist inspanningen van lokale bedrijven. "De meest doeltreffende manier om de braindrain op lange termijn te stoppen is vooral hen een ’reden geven om te blijven of terug te komen’: dat wil zeggen hen betere banen met toegevoegde waarde en zingeving bieden, meer vooruitzichten en een comfortabel leven en een internationale omgeving en netwerk..., allemaal vanuit Marokko", zegt Badr Molato, hoofd recrutering bij Capgemini TS. Volgens Chantal Aounil is het ook van belang om rekening te houden met het financiële aspect. Andere voorstellen zijn het opzetten van een digitale infrastructuur die het mogelijk maakt de resultaten feitelijk te volgen, toegang te bieden tot kwaliteitsopleidingen die vooruitgang mogelijk maken, en een verandering van het managementmodel om meer flexibiliteit in het werk mogelijk te maken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team