Zoeken

Benkirane hekelt verhoging ambtenarensalarissen

17 mei 2022 - 17:40 - Marokko

©

Voormalig premier Abdelilah Benkirane, heeft hard uitgehaald naar de Marokkaanse regering over het besluit om een salarisverhoging toe te kennen aan ambtenaren.

Tijdens een bijeenkomst op 8 mei in Tafilalet, nam de secretaris-generaal van de PJD het woord over de huidige situatie in het land, waarbij zijn aandacht vooral uitging naar de economische crisis en de maatregelen die de regering heeft genomen om de sociale spanningen te verminderen.

Lees ook: Marokko: wetsvoorstel om salaris hoge ambtenaren te beperken

In dit verband haalde Benkirane uit naar de regering met betrekking tot de kwestie van de salarisverhogingen, die door de vakbonden worden geëist. "Als ik nog steeds aan het hoofd van de regering zou staan, zou ik geen cent extra geven aan ambtenaren in de situatie waarin ons land vandaag verkeert", zei hij aan zijn achterban.

"Ik weet dat velen onder jullie in overheidsdienst zijn en dat jullie graag hogere salarissen willen, maar ik zou het niet hebben gedaaN," aldus Benkirane. Volgens hem laat de economische situatie geen salarisverhoging toe.

Lees ook: Ruzie Benkirane en Akhannouch escaleert

De regering van Aziz Akhannouch heeft in overleg met de vakbonden besloten om het minimumloon in de overheidssector te verhogen tot 3500 dirham en het minimumloon in de industrie, de handel en de dienstensector over twee jaar met 10% te verhogen. Daarnaast is schaal 7, voor ambtenaren die behoren tot de categorieën administratief assistenten en technisch assistenten, afgeschaft en is de bijdrageperiode voor ouderdomspensioenen teruggebracht van 3240 aansluitingsdagen tot 1320 dagen.

Bladna.nl