Zoeken

Marokko: wetsvoorstel om salaris hoge ambtenaren te beperken

11 februari 2022 - 10:20 - Marokko

©

De parlementaire fractie van de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD) heeft woensdag een wetsvoorstel ingediend om het salaris en de vergoedingen van hoge ambtenaren in Marokko, na de aftrek van de inkomstenbelasting, te beperken tot 100.000 dirham per maand.

De PJD-Kamerleden, die nu deel uitmaken van de oppositie, zeggen dat het wetsvoorstel als doel heeft om de druk op de staatsbegroting te verlichten, de overheidsuitgaven te rationaliseren en billijkheid tussen hoge ambtenaren tot stand te brengen. Ze haalden hun inspiratie uit modellen die reeds zijn getest door landen als Frankrijk, Egypte en Griekenland.

Lees ook: Marokko: regering verhoogt salaris 20.000 ambtenaren

In de tekst van het wetsontwerp wordt echter gespecificeerd dat het alleen betrekking heeft op hoge ambtenaren die overeenkomstig artikel 92 van de grondwet, door de regeringsraad worden benoemd. Met andere woorden, het gaat niet om hoge ambtenaren die door de Raad van ministers zijn benoemd en belast zijn met het leiden van strategische instellingen.

Lees ook: Marokko: salaris nieuwe Premier en ministers bekend

Het wetsontwerp zal eerst door de regering bestudeerd en aanvaard moeten worden, alvorens door de filter van het parlement gaan. Het nieuws lokte heel wat reacties uit van internetgebruikers. Sommigen van hen vragen zich af waarom de PJD zich nu pas druk maakt over het aftoppen van de salarissen en de toelagen van hoge ambtenaren, na twee mandaten aan het hoofd van de regering te hebben gestaan. De partij is zich er bovendien van bewust dat ze geen meerderheid heeft die haar kan helpen om dit voorstel te doen goedkeuren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team