Zoeken

Ruzie Benkirane en Akhannouch escaleert

24 april 2022 - 11:00 - Marokko

©

Abdelilah Benkirane, secretaris-generaal van de PJD, heeft dinsdag in een live chat op zijn Facebook-pagina het geschil in het parlement tussen premier Aziz Akhannouch en parlementslid Abdellah Bouanou aan de orde gesteld.

De secretaris-generaal van de PJD was niet ingenomen met de opmerkingen van regeringsleider Aziz Akhannouch aan het adres van PJD-parlementslid Abdellah Bouanou tijdens de maandelijkse zitting over algemene politieke vraagstukken in het parlement. "Sommige vragen verdienen geen antwoord. Al vijf tot zeven jaar komen we steeds weer terug op deze stapel. De Marokkanen weten dit en de verkiezingsuitslag bewijst het. U vraagt anderen om in zes maanden te doen wat u in tien jaar niet gelukt is," verklaarde Aziz Akhannouch begin deze week.

Lees ook: Premier Akhannouch haalt in reactie uit naar PJD

De regeringsleider vervolgde dat "het de PJD was die de prijzen verhoogde en de brandstoffen liberaliseerde. Zij hebben tien jaar aan het roer gestaan en zijn er niet in geslaagd een nationale strategische reserve van koolwaterstoffen veilig te stellen."

Benkirane’s antwoord liet niet lang op zich wachten. De PJD-leider herhaalde dat hij de volledige verantwoordelijkheid voor het besluit op zich nam, hoewel hij toegeeft dat het een vergissing was geweest te geloven dat liberalisering de concurrentie zou beïnvloeden en de prijzen zou doen dalen. "De bedrijven hebben waarschijnlijk samengespannen om op een of andere manier de bedragen terug te krijgen die hun door het compensatiefonds waren toegewezen. Zij bleven verkopen tegen een hoge prijs, ook al was de prijs van een vat onder de 40 dollar gedaald. Dit zou hen in staat hebben gesteld 17 miljard dirham aan extra winst te delen."

Lees ook: Premier Aziz Akhannouch bezig met herschikking

Zoals veel Marokkanen toont Abdelilah Benkirane begrip voor de bijzondere situatie als gevolg van het Russisch-Oekraïense conflict, maar oordeelt dat de regering anders had kunnen handelen en offers had kunnen aanvaarden om de last voor de bevolking te verlichten. "De distributiebedrijven, waarvan de winst 38 miljard dirham zou bedragen, hadden een inspanning kunnen doen en hun winstmarges kunnen verkleinen. Een gebaar dat de lasten voor de consumenten had kunnen verlichten," benadrukte Abdelilah Benkirane.

Tijdens het parlementaire debat van afgelopen maandag heeft Aziz Akhannouch zijn bedenkingen geuit over de door de PJD gepresenteerde cijfers. Een houding die de secretaris-generaal van de PJD boos maakte. Hij riep de premier op zijn voorgangers te bedanken voor hun werk. "Zonder deze hervorming zou u vandaag een gat in de begroting hebben," counterde hij.

Lees ook: Abdelilah Benkirane valt Aziz Akhannouch aan

Benkirane noemde de "beschuldigingen" van Aziz Akhannouch met betrekking tot het beheer van de Maghreb-Europese gaspijpleiding "ernstig", en voegde eraan toe dat het om een "soeverein" besluit ging en dat de Koning de zaak op de voet volgde.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team