Zoeken

Minimumloon stijgt in Marokko

3 september 2022 - 16:20 - Economie

©

Het kabinet kwam donderdag bijeen om zeven ontwerp-verordeningen te bespreken. Het betreft onder meer het ontwerp tot vaststelling van het niveau van het wettelijk minimumloon in de industrie, de handel, de vrije beroepen en de landbouw.

Volgens een verklaring van het departement van de eerste minister begon de regering met de behandeling van dit wetsontwerp. Benadrukt wordt dat tot deze loonsverhoging is besloten tijdens de sociale dialoog op 30 april en dat zij in september zal ingaan. Werknemers moeten ongeacht hun salaris in hun levensonderhoud kunnen voorzien, zo luidt het.

Lees ook: Vakbond eist 1000 dirham meer voor ambtenaren

Volgens het tijdschema dat in het kader van de sociale dialoog is vastgesteld, heeft de regering toegezegd de SMIG met ingang van 1ᵉʳ september te verhogen. De overeenkomst, die resulteerde in een prognose voor de periode 2022-2024, omvat een aantal wederzijdse verbintenissen. Eén daarvan is de verhoging van het wettelijk minimumloon in de industrie, de handel, de vrije beroepen en de landbouw.

Lees ook: Naar een verhoging van het minimumloon in Marokko?

Meer bepaald zal de SMIG in de openbare sector worden opgetrokken tot 3500 dirham netto per maand. Voor ambtenaren in de categorie technisch assistenten en adjunct-assistenten wordt rang 7 afgeschaft. Het bevorderingspercentage voor deze rang wordt echter verhoogd van 33% tot 36%. Wat de particuliere sector betreft, zal de SMIG met 10 % worden verhoogd. Dit zal in twee stappen gebeuren: met 5% in september 2022 en met 5% in september 2023.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team